Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Česká priemyselná produkcia vzrástla v máji štvrtý mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Export v máji medziročne klesol o 3,3 % a import až o 12,5 %. V medzimesačnom porovnaní sa vývoz znížil o 0,3 % a dovoz o 0,7 %.

Praha 7. júla (TASR) - Česká priemyselná produkcia vzrástla v máji už štvrtý mesiac po sebe vďaka expanzii výrobného sektora, vyplýva zo správy Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Separátna správa ČSÚ ukázala, že bilancia zahraničného obchodu skončila v máji v prebytku po deficite v rovnakom mesiaci v minulom roku, keďže dovoz klesal rýchlejšie ako vývoz.

Priemyselná produkcia sa v máji po očistení o kalendárne vplyvy medziročne zvýšila o 1,4 % po +1,2 % v apríli.

Priemyselná výroba v máji medziročne stúpla o 3,5 % po +2,2 % nárastu v predchádzajúcom mesiaci. Produkcia v oblasti ťažby a dobývania sa naopak prepadla o 20,8 % a dodávky elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu klesli o 17,4 %. Stavebná produkcia sa v máji medziročne znížila o 2,7 % po -6,4 % v apríli.

Bilancia zahraničného obchodu skončila v máji s prebytkom 11,8 miliardy Kč (495 miliónov eur) po deficite 27,8 miliardy Kč v rovnakom mesiaci pred rokom. Prebytok v apríli predstavoval 10,9 miliardy Kč.

Export v máji medziročne klesol o 3,3 % a import až o 12,5 %. V medzimesačnom porovnaní sa vývoz znížil o 0,3 % a dovoz o 0,7 %.

(1 EUR = 23,839 CZK)