Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Česká Snemovňa prehlasovala Senát a schválila úsporný balík

Český minister financií Miroslav Kalousek Foto: TASR/AP

Vládny balík zvyšuje obe sadzby DPH, po novom majú dosiahnuť 15, respektíve 21 percent. K návrhu sa ešte vyjadrí prezident Václav Klaus.

Praha 19. decembra (TASR) - Českí koaliční a nezaradení poslanci prehlasovali Senát a pretlačili cez Snemovňu vládny úsporný balík. Ten okrem iného zvyšuje obe sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) o 1 %. Odmietli tak návrh senátorov, aby sadzby zostali aj na budúci rok bez zmeny, konštatuje na svojej internetovej stránke iDNES.cz pražský denník Mladá fronta Dnes.

Podľa úsporného balíka nasledujúce tri roky budú v Česku platiť dve sadzby DPH, a to 15 % a 21 %. Potom by sa mali zjednotiť na úrovni 17,5 %.

Koalícia na pretlačenie tohto návrhu potrebovala 101 hlasov. Úsporný balík nakoniec prešiel len tesne, hlasovalo za neho iba 102 členov Snemovne a proti bolo 80 zo 193 prítomných.

Ani tento úspech koalície v Snemovni však ešte neznamená, že nové sadzby začnú platiť už od 1. januára 2013, ako má vláda v pláne. K zmenám sa totiž ešte vyjadrí prezident Václav Klaus, ktorý už predtým zvyšovanie DPH kritizoval. Je teda možné, že koaličný balík bude vetovať. V takom prípade by Snemovňa musela jeho veto prehlasovať, a to do konca roka nemusí stihnúť.

"Pán prezident je hlava štátu a ja pevne verím, že nebude predlžovať obdobie neistoty, ktoré neteší nikoho z nás. Veľmi by som si ho vážil, keby toto obdobie skrátil na minimum," uviedol minister financií Miroslav Kalousek.

"Ak sa rozhodne zákon vetovať, od 1. januára bude platiť úplne iná sadzba DPH, a to 17,5 %," povedal iDNES.cz šéf opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka. Zopakoval, zo zvýšenia DPH je zlá správa pre ľudí aj ekonomiku.