Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Česká vláda posiela späť do Snemovne návrh zákona o zvýšení DPH

Premiér ČR Petr Nečas chce zvýšenie DPH spojiť s hlasovaním o dôvere vlády Foto: TASR/AP

Skupina poslancov, ktorá je proti zvýšeniu DPH, argumentuje tým, že vyššie dane sú v rozpore s étosom ODS a že vláda ešte má kde šetriť. Aj oni ale predtým vyššiu DPH v Snemovni podporili.

Praha 6. septembra (TASR) - Návrh zákona o zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH) v Česku na 15 %, respektíve 21 %, mieri opäť z vlády do Snemovne.

Na rannom zasadnutí kabinet podľa očakávania schválil novelu zákona, s ktorou koalícia v parlamente tvrdo narazila. Teraz chce vláda zvýšenie DPH spojiť s hlasovaním o dôvere, konštatuje na svojej internetovej strane idnes.cz český denník Mladá fronta Dnes.

Normu, ktorú odmietlo aj šesť zákonodarcov vládnej ODS, kabinet potrebuje, pretože na jej základe pripravil štátny rozpočet pre budúci rok.

Zákon, ktorý sa opäť ocitol v Snemovni, bude musieť prejsť celým legislatívnym procesom. Cez prvé čítanie v pléne Snemovne do výborov a druhého a tretieho čítania. Navyše, podľa všetkého vráti novelu Snemovni ľavicový Senát.

Už v stredu (5.9.) hovoril premiér Petr Nečas o možnosti, že v návrhu dôjde pri prerokúvaní v Snemovni k zmenám. Po schôdzi vlády ale zdôraznil, že sa na nich musí dohodnúť celá koalícia. To znamená aj súhlas TOP 09, ktorej podpredseda a minister financií Miroslav Kalousek veľa priestoru na zmeny nevidí. Vláda podľa neho neustúpi od rozpočtu s deficitom nižším ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Pomerne tvrdo sa na adresu rebelov v ODS, ktorí pri stredajšom hlasovaní Snemovňu opustili, vyjadril šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Človek sa nesmie nechať vydierať. A mali by si to uvedomiť všetci, ktorí sa o to pokúšajú," povedal.

Skupina poslancov, ktorá je proti zvýšeniu DPH, argumentuje tým, že vyššie dane sú v rozpore s étosom ODS a že vláda ešte má kde šetriť. Aj oni ale predtým vyššiu DPH v Snemovni podporili.

Vláda podľa schváleného uznesenia požiada Snemovňu, "aby vládny návrh zákona prerokovala do troch mesiacov od jeho predloženia, a spája s touto žiadosťou a s týmto vládnym návrhom zákona aj žiadosť o vyslovenie dôvery kabinetu".

Premiér Petr Nečas očakáva, že sa o norme bude v Snemovni diskutovať a poslanci do nej budú môcť v druhom čítaní zasiahnuť.

Okrem zvýšenia DPH o 1 % pri oboch sadzbách DPH úsporný balíček obsahuje aj zdanenie ľudí s vysokými príjmami, ruší a obmedzuje refundácie spotrebnej dane z nafty a zjednocuje sociálne dávky na bývanie.