Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Česká vláda schválila finančnú ústavu

Prísnejšie rozpočtové pravidlá by mali platiť aj pre samosprávy.

Praha 10. októbra (TASR) - České vlády by mohli byť do budúcnosti viazané limitom, ktorý verejný dlh nebude môcť prekročiť. Počíta s tým návrh ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý dnes schválila vláda Petra Nečasa. V prípade, že sa dlh bude zvyšovať, mali by to pocítiť aj politici na svojom plate. Na schválenie takzvanej finančnej ústavy však bude vláda potrebovať dohodu s opozíciou. Informoval o tom dnes portál iDNES.cz.

Ak by dlh prekročil hranicu 50 % hrubého domáceho produktu (HDP), musela by vláda podľa návrhu žiadať Poslaneckú snemovňu o vyslovenie dôvery. Na vývoj dlhu by dozerala nová nezávislá inštitúcia - Národná rozpočtová rada s piatimi členmi volenými snemovňou.

Ak by dlh dosiahol 40 % HDP a bude zároveň nižší než 45 % HDP, predloží vláda zdôvodnenie takéhoto vývoja a navrhne opatrenia na zníženie zadlženia. V prípade dlhu na úrovni medzi 45 a 48 % HDP bude vláda navyše musieť zmraziť aspoň 3 % výdavkov schváleného štátneho rozpočtu na daný rok. Zároveň sa v ďalšom roku zníži platový základ, z ktorého sa vypočítava plat ústavných činiteľov, s výnimkou sudcov, o pätinu. Zastaviť by sa mal aj rast platov zamestnancov vo verejných službách a štátnej správe.

Pri raste zadlženia na 48 až 49,99 % HDP bude musieť vláda predložiť návrh vyrovnaného alebo prebytkového štátneho rozpočtu a rozpočtu štátnych fondov. Zároveň by mala Poslaneckej snemovni odporučiť, aby schválila iba vyrovnané alebo prebytkové návrhy rozpočtov zdravotných poisťovní.

Prísnejšie rozpočtové pravidlá by mali platiť aj pre samosprávy. Zákon by im nariaďoval, aby hospodárili tak, že výška ich dlhu neprekročí 60 % priemeru ich celkových príjmov za posledné štyri roky. Ako už skôr povedal premiér Petr Nečas, nemôže dôjsť k situácii, že štát by šetril a obce i kraje by sa zadlžovali.