Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Česká vláda sľúbila investorom vyše 6 mld. Kč na zvýšenie kvality

Ilustračné foto. Foto: TASR

Agentúra zverejnila, že momentálne nie je potrebné, aby stimuly podporovali vznik nových pracovných miest. Nezamestnanosť v Česku je totiž na historickom minime.

Praha 17. júla (TASR) - Celkovo 42 investorských projektov získalo v 1. polroku tohto roka od českého štátu prísľub investičného stimulu. Výška stimulov dosiahla 6,3 miliardy Kč (241,47 milióna eur). Najviac majú dostať firmy Labe Wood a Karsit Automotive. Vyplýva to z najnovších údajov agentúry CzechInvest.

"Sústredíme sa teraz na to, aby do Česka prichádzali najmä také investície, ktoré zvyšujú pridanú hodnotu a technologickú úroveň. Na tie by sa investičné stimuly mali zamerať vo väčšej miere," povedal generálny riaditeľ CzechInvestu Karel Kučera.

V minulých rokoch smerovali investičné stimuly najmä do štrukturálne postihnutých regiónov. Agentúra zverejnila, že momentálne nie je potrebné, aby stimuly podporovali vznik nových pracovných miest. Nezamestnanosť v Česku je totiž na historickom minime.

V rámci investičných stimulov by mali dostať najviac, až 502 miliónov Kč, firmy Labe Wood a Karsit Automotive. Prvá z nich plánuje investovať 2,7 miliardy Kč do výstavby píly v Štětí.

Pripravovaný závod spoločnosti Karsit Automotive v meste Dvůr Králové nad Labem na výrobu autodielov by mal zasa vytvoriť 230 nových pracovných miest. Stavba závodu by sa mala začať v 3. štvrťroku tohto roka a hotový by mal byť do dvoch rokov.