Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Do českých firiem v daňových rajoch investovali majitelia vlani viac

Ilustračné foto Foto: cyprusq.com

Najväčší absolútny prírastok v roku 2014 zaznamenali Seychely so 110 novými českými firmami a Cyprus so 79.

Bratislava 4. marca (TASR) – Počet českých spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, ku koncu minulého roka dosiahol 13.247 a medziročne sa zvýšil o 1 %. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa dynamika odchodov do daňových rajov značne spomaľuje. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti Bisnode.

Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj ku koncu vlaňajška kontrolovali 3,2 % českých firiem, zatiaľ čo v rovnakom období 2013 išlo o 3,3 %. Do základného kapitálu týchto podnikateľských subjektov investovali 430 miliárd korún, čo je medziročne o 7,4 % viac.

Rapídny nárast objemu základného kapitálu kontrolovaného subjektmi z daňových rajov a zároveň minimálny prírastok v počte novovzniknutých firiem podľa Bisnode signalizuje značný odliv kapitálu z Česka, ktorý je pravdepodobne spôsobený daňovou optimalizáciou.

"Dá sa povedať, že nové vlastnícke štruktúry založené na daňových rajoch sú agresívnejšie a snažia sa maximálne optimalizovať svoj zisk všetkými dostupnými prostriedkami, čo korešponduje s tlakom vlastníkov i najvyššieho vedenia firiem na kontinuálny rast tržieb aj zisku," zhodnotil analytik spoločnosti Michal Řičař.

Najväčší absolútny prírastok v roku 2014 zaznamenali Seychely so 110 novými českými firmami a Cyprus so 79, z relatívneho pohľadu bol najväčší záujem o Marshallove ostrovy (77 %), Ostrov Man (21 %) a Monako (20 %). Naopak, počet firiem s vlastníkmi z Holandska dlhodobo ubúda, vlani klesol o 160.