Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tretinu českých podnikov riadia cudzinci za vysoké platy

Na snímke pohľad na Prahu Foto: TASR/Michal Svítok

V zahraničí je, naopak, veľký záujem o českých šéfov, a to najmä v susedných krajinách, ale aj v Amerike a v Rusku.

Praha 30. marca (TASR) - Tretina manažérov domácich výrobných podnikov s viac ako 250 zamestnancami sú cudzinci. Ich priemerný mesačný plat je takmer 250.000 Kč (9083,31 eura). Tento príjem predstavuje 8,5-násobok priemernej mzdy v krajine. Informuje o tom portál českého denníka E15.

V zahraničí je, naopak, veľký záujem o českých šéfov, a to najmä v susedných krajinách, ale aj v Amerike a v Rusku. Vyplýva to z aktuálnej štúdie spoločnosti Anderson Willinger, ktorá vznikla po analýze činnosti 340 topmanažérov v Česku.

Relatívne vysoký podiel zahraničných manažérov súvisí s otvoreným charakterom českej ekonomiky a prílevom priamych zahraničných investícií do nej.

Desatinu podnikov v krajine vedú Nemci. Nasledujú Francúzi s 5-% podielom. Podiel Slovákov je 4 %.

Z analýzy ďalej vyplýva, že fixné mzdy manažérov sa pohybujú okolo 230.000 Kč mesačne. Ich rozpätie je od 140.000 do 350.000 Kč. Výšku výrazne ovplyvňuje miera automatizácie výrobných procesov závodu, krajina pôvodu spoločnosti a stav výrobnej kapacity v čase nástupu manažéra.

Celkové príjmy manažérov však môžu byť ešte výrazne vyššie. Premietajú sa do nich bonusové zložky, ktoré dosahujú aj desiatky percent základnej mzdy, ale aj viaceré motivačné programy pre manažment.

Nadnárodné spoločnosti dávajú manažérom vyššie fixné sumy a bonusy dosahujú okolo 30 % základu. Lokálne firmy a zahraničné podniky s jedným majiteľom sú za nižšie pevné platy a bonusy, ktoré môžu mesačný príjem manažéra aj zdvojnásobiť.

Zo štúdie tiež vyplýva, kde sa Česi v úlohe riaditeľov presadzujú v zahraničí najčastejšie. Poradie je takéto: Nemecko, Slovensko, Poľsko, Francúzsko, USA, Rusko, Švédsko, India, Brazília a Dánsko.

(1 EUR = 27,523 CZK)