Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Českej republike sa začína predražovať dlh

Foto: TASR

Úrok, ktorý požadujú investori na trhoch za 10-ročné dlhopisy českého štátu, sa od začiatku októbra viac ako zdvojnásobil z 0,25 % na 0,6 %.

Praha 23. novembra (TASR) - Obdobie historicky najlacnejších pôžičiek v Česku sa končí. Investori najnovšie žiadajú za 10-ročné české dlhopisy dvojnásobný úrok ako na konci septembra, konštatuje na svojej internetovej stránke pražský denník E15.

Presnejšie, úrok, ktorý požadujú investori na trhoch za 10-ročné dlhopisy českého štátu, sa od začiatku októbra viac ako zdvojnásobil z 0,25 % na 0,6 %. Emisia bondov v hodnote 10 miliárd korún sa tak ročne predraží o 35 miliónov Kč (1,29 milióna eur).

Rastúce náklady na dlh sa českému štátu vôbec nehodia. Práve počas posledného štvrťroka 2016 si totiž ministerstvo financií naplánovalo požičať na trhoch až 80 miliárd Kč, rušnejší kvartál Česko doteraz nezažilo.

Horšie podmienky na trhoch sa už odrazili aj v politike ministerstva, ktoré na poslednú chvíľu zrušilo aukciu plánovanú nadnes. V ponuke mali byť pritom aj dlhopisy splatné za sedem rokov, za ktoré investori žiadajú najvyšší úrok od januára tohto roka.

"Naša emisná stratégia umožňuje pružnú reakciu na krátkodobé trhové podmienky," povedala Kateřina Vaidišová z ministerstva financií.

"Za rastom výnosu štátnych dlhopisov stojí zvyšujúca sa inflácia a rastúce inflačné očakávania u nás i vo svete," skonštatoval hlavný ekonóm Komerční banky Jan Vejmělek.

"Spúšťačom rastu bola predpokladaná fiškálna politika budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Je však možné, že zároveň prebieha prehodnocovanie doterajšieho výhľadu nulovej či nízkej inflácie vo svete, a že by tento proces spustila iná udalosť, nebyť zvolenia Trumpa," doplnil hlavný ekonóm UniCredit Pavel Sobíšek.

Len od začiatku októbra predalo Česko dlhopisy s dlhšou ako sedemročnou lehotou splatnosti za takmer 20 miliárd Kč. Do konca roka ministerstvo plánuje ďalšiu ponuku za 18 miliárd korún. Od zvolenia Trumpa za amerického prezidenta pritom úrok z 10-ročnej pôžičky Česku zdražel o štvrtinu.