Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Českí dôchodcovia objavili kúzlo slovenských vlakov zadarmo

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Sociálny balíček umožňuje cestovanie slovenskými vlakmi zadarmo aj študentom a dôchodcom z iných krajín Európskej únie.

Praha 10. februára (TASR) - Koncom roka 2014 prišla slovenská vláda, v rámci takzvaného sociálneho balíčka, s novinkou vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov. Toto opatrenie využili aj Česi. Sociálny balíček totiž umožňuje cestovanie slovenskými vlakmi zadarmo aj študentom a dôchodcom z iných krajín Európskej únie, čo prikazuje Brusel. Informoval o tom server iDNES.cz.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) evidovala k 10. januáru celkovo 868.249 registrácií do systému bezplatnej prepravy. Medzi takmer miliónom cestujúcich zadarmo je aj 21.258 cudzincov.

"V štatistike registrácií cudzincov prevažujú seniori - tvoria takmer 84 %. Študenti a žiaci tvoria okolo 5 %. Najviac registrácií z cudziny eviduje ZSSK z Českej republiky (17.930). Nasleduje Maďarsko (952) a Nemecko (338 registrácií)," uviedla ZSSK pre iDNES.cz.

Aké ekonomické dôsledky v podobe straty príjmov pre slovenské železnice to má, ZSSK nepočíta. V Čechoch jazdiacich po Slovensku zadarmo však vidí pozitívny potenciál. "Na zodpovedanie tejto otázky by Železničná spoločnosť Slovensko musela vedieť, ako veľa by registrovaní cudzinci cestovali, keby nebola bezplatná preprava zavedená. Medzi cestujúcimi s nárokom na bezplatnú prepravu sú ľudia, ktorí jazdili vlakom aj pred 17. novembrom 2014, ale aj tí, ktorí by inak vlaky nevyužili, alebo by cestovali menej. Pozitívom je sprístupnenie železničnej dopravy väčšiemu počtu cestujúcich," argumentuje tlačový odbor ZSSK.

Zadarmo bolo za celý rok 2015 uskutočnených 24,6 milióna ciest vlakom Slovákov aj cudzincov. Ide takmer o polovicu všetkých ciest vybavených ZSSK.