Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Českí exportéri sa boja posilnenia koruny

ilustračné foto Foto: TASR

Potvrdzuje to vyšší záujem o kurzové zabezpečenie. Tým sa snažia predísť prípadným stratám spôsobeným príliš veľkým posilnením koruny.


Praha 26. februára (TASR) - České firmy cítia, že centrálna banka čoskoro ukončí intervencie, ktorými udržuje českú menu slabšiu než 27 Kč za euro. Potvrdzuje to ich vyšší záujem o kurzové zabezpečenie. Tým sa snažia predísť prípadným stratám spôsobeným príliš veľkým posilnením koruny po "exite".

V prvých týždňoch po opustení kurzového záväzku analytici podľa Hospodářských novín očakávajú kolísanie kurzu, ale v priebehu niekoľkých mesiacov by podľa nich mala česká mena opäť začať posilňovať. To by bolo nevhodné pre exportérov, ktorí za svoj tovar dostávajú zaplatené predovšetkým v eurách, ale mzdy, dane a často aj platby dodávateľom musia odvádzať v korunách.

Ešte v 3. štvrťroku minulého roka české firmy podľa prieskumu českého Zväzu priemyslu a dopravy a Českej národnej banky (ČNB) zabezpečovali proti kurzovému riziku na rok dopredu len štvrtinu svojho vývozu. Išlo o jednu z najnižších hodnôt od roku 2011.

Na záver minulého roka sa dopyt vývozcov po kurzovom zabezpečení začal zvyšovať. "Záujem pozorujeme od októbra 2016. Dopyt kulminoval v období december až január a teraz je už väčšina firiem zabezpečená," povedal hovorca UniCredit Bank Petr Plocek. O zabezpečenie je však podľa neho stále záujem a ďalšiu vlnu očakáva na konci marca. Práve na prelome 1. a 2. štvrťroka totiž vyprší záväzok ČNB neukončiť intervencie.