Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Českí potravinári odmietajú tvrdenia o tuzemáku a rakovine

Ilustračné foto. Foto: TASR

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dospel k záveru, že rumová aróma v českom tuzemáku obsahuje karcinogénnu látku.


Praha 21. septembra (TASR) - Potravinárska komora ČR sa ohradzuje proti tvrdeniu, že rumový éter používaný v českom tuzemáku ohrozuje zdravie spotrebiteľov. Uviedla to dnes tlačová zástupkyňa komory Dana Večeřová. Podľa komory by rozhodnutie Európskej komisie o zákaze bolo "úplne nekompetentné" a znamenalo by to útok na českých potravinárov.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že rumová aróma v českom tuzemáku, pôvodne známom ako tuzemský "rum," obsahuje karcinogénnu látku. Konkrétne má ísť o etylester kyseliny mravčej. Úrad ale neidentifikoval mieru rizika.

V súvislosti so zisteniami komora poznamenala, že rumový éter je tradičnou stredoeurópskou arómou a používa sa okrem tuzemáku aj v pekárenských a cukrárskych výrobkoch, či v nealkoholických nápojoch. Ako dodala, vedecké závery EFSA, ktoré boli zverejnené v júli, nevedú k žiadnemu potvrdeniu karcinogenity rumového éteru a výrobkov z neho vyrobených. "Štúdia iba upozorňuje na prítomnosť látok, ktoré sú predmetom diskusie aj v iných potravinách a surovinách," tvrdí komora.

Českí potravinári sa okrem toho obávajú, že v prípade zákazu by napríklad susedné Rakúsko, ktoré si vyrokovalo výnimku, mohlo tamojší "tuzemák" s väčšou koncentráciou arómy, vyrábať naďalej. "Okrem toho, rakúski producenti ho môžu exportovať aj v rámci EÚ. Dá sa tak špekulovať, či avizovaný zákaz nie je len ďalším opatrením, ktoré má zlikvidovať domácich producentov, alebo minimálne obmedziť ich výrobu a sortiment," hnevajú sa českí potravinári.

Český minister pôdohospodárstva Marian Jurečka už informoval, že ak by Brusel chcel ingredienciu úplne zakázať, mohla by Česká republika žiadať o výnimku, ako to v prípade ďalších produktov urobili iné štáty Európskej únie.