Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Podľa českých priemyselníkov by czexit bol ekonomickou samovraždou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na zle vyrokované podmienky by v budúcnosti doplatili najmä výrobcovia áut, strojárstvo a sektor služieb, varuje odborník.

Praha 28. júna (TASR) - Ak by rokovania medzi Európskou úniou a Britániou nedopadli dobre, v rámci českého priemyslu by na to doplatil najmä automobilový sektor a sektor služieb. Povedal to viceprezident českého Zväzu priemyslu a dopravy Radek Špicar. Zároveň varoval pred hlasmi, ktoré volajú po odchode Českej republiky z Európskej únie. Informoval o tom server iDNES.cz.

Na zle vyrokované podmienky by v budúcnosti doplatili najmä výrobcovia áut, strojárstvo a sektor služieb, povedal Špicar. Ako dodal, v rámci sektora služieb predstavuje vývoz ČR do Británie okolo 30 miliárd Kč (1,11 miliardy eur). Navyše, britské firmy patria v Česku medzi 10 najväčších investorov. Vodafone, Tesco, HSBC a ďalšie vytvárajú v krajine tisícky pracovných miest.

Za dôležité považuje Špicar patriť v drobiacej sa Európe ku krajinám, ktoré si uchovajú vplyv na dianie v EÚ, čo môžu najmä štáty eurozóny. "Môže sa stať, že krajiny eurozóny sa budú chcieť stať hlavnou skupinou štátov rozhodujúcich o tom, ako sa EÚ bude ďalej vyvíjať. Potom považujem za nesmierne dôležité, aby sme boli členom skupiny, ktorá bude rozhodovať a nestáli sme mimo nej. Od EÚ sme viac závislí než väčšina ostatných štátov," obhajoval Špicar v rozhovore postoj "ešte viac eura, ešte viac Únie".

Rozhodne varuje pred volaním po czexite. Vyrokovať dobré vzťahy s EÚ sú schopné len ekonomicky silné krajiny ako Nórsko, ktoré majú bohaté nerastné zdroje. "Pevne dúfam, že k ničomu takému nikdy nedôjde. Nie sme Británia, odchod z EÚ by pre nás bol ekonomickou samovraždou," povedal šéf zväzu priemyslu.

(1 EUR = 27,108 CZK)