Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Česko chce obmedziť agentúrnych pracovníkov. Má ich byť maximálne 15%

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najviac pracovných agentúr bolo v Česku v roku 2008.

Praha 4. marca (TASR) - České ministerstvo práce a sociálnych vecí chce od budúceho roka sprísniť pravidlá agentúrneho zamestnávania. Plánuje stanoviť 15-% limit pre podiel agentúrnych zamestnancov v podniku. Navyše, kmeňoví a agentúrni zamestnanci by podľa návrhu mali mať aj porovnateľné mzdové a pracovné podmienky. Na konferencii Ako ďalej s agentúrnym zamestnávaním na českom trhu práce to povedal riaditeľ odboru trhu práce na ministerstve Jiří Vaňásek. Informoval o tom server iDNES.cz.

Ministerstvo práce chce návrh zmien agentúrneho zamestnávania predložiť vláde do konca júna, účinnosť by mal nadobudnúť v januári 2016. Agentúrne zamestnávanie je obľúbené napríklad v automobilkách. Kolínska TPCA v týchto dňoch prepustila v dôsledku menších objednávok približne 400 agentúrnych zamestnancov, čo predstavovalo zhruba 20 % z celkového počtu pracovníkov. Takýto počet by teda podľa aktuálneho návrhu od budúceho roka nemohla firma ani zamestnať.

"Pre zahraničných investorov je flexibilita veľmi dôležitá. Akékoľvek obmedzovanie nie je dobrým signálom pre ďalšie investície v krajine. Podobné kvóty znižujú konkurencieschopnosť Českej republiky," povedal hovorca TPCA Radek Kňava. Na druhej strane automobilka Škoda Auto zamestnáva asi 8 % agentúrnych pracovníkov a dlho sa ich počet pohybuje pod 10 %.

Agentúry budú okrem toho musieť preukazovať finančnú spôsobilosť, zavedené budú kaucie pre fyzické osoby 50.000 Kč (1820,57 eura) a pre právnické osoby 0,5 milióna Kč. "Dnes bežne žiadajú subjekty, ktoré sú rôzne aj majetkovo previazané, o povolenie na sprostredkovanie zamestnania. V rámci týchto agentúr potom dochádza k presunu agentúrnych zamestnancov. "Stáva sa, že keď jeden subjekt porušuje zákonné predpisy, agentúrni zamestnanci sú presunutí na iný subjekt a de facto pokračujú vo svojej činnosti ďalej," dodal Vaňásek.

Podľa Asociácie pracovných agentúr nelegálne pracovné agentúry sú z roka na rok silnejšie. "Legálny agentúrny zamestnanec a legálne agentúry strácajú ďalšie pracovné miesta. Ponuke "šmejdov," minimálne o 11 % vyšší čistý zárobok pre ľudí a súčasne minimálne o 34 % nižšie fakturačné ceny pre firmy, sa ťažko odoláva, tvrdí asociácia.

Najviac pracovných agentúr bolo v Česku v roku 2008, konkrétne 2228. Ekonomická kríza ale ich počet znížila a v minulom roku ich v Českej republike pôsobilo 1585.

(1 EUR = 27,464 CZK)