Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nižšia daň na benzín a naftu v českom parlamente na druhýkrát neprešla

Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Totálne znechutenie z dnešného diania v českej Poslaneckej snemovni vyjadril líder koaličného hnutia ANO a minister financií ČR Andrej Babiš.

Praha 25. júla (TASR) - Po krkolomnom manévri českej vládnej koalície v parlamente napokon neprešlo zníženie spotrebnej dane na naftu o 2,50 Kč a na benzín o 1,50 Kč za liter.

Strana ČSSD si lepšie ustrážila svojich poslancov, ktorí pre to pôvodne hlasovali. Spor o zákon, ktorým vláda presadila "zelenú naftu", teda daňovú návratku pre poľnohospodárov, ale skončí na Ústavnom súde, konštatuje na svojej internetovej stráne pražský denník Mladá fronta Dnes.

Noviny pripomínajú, že zatiaľ čo v stredu (23. 7.) pre návrh poslanca ČSSD a bývalého ministra priemyslu Milana Urbana na zníženie spotrebnej dane na benzín a naftu hlasovalo aj 17 poslancov ČSSD spolu s ODS, TOP 09, komunistami a Úsvitom, dnes sociálni demokrati za návrh ruku nezdvihli.

Keď na prvý raz návrh v stredu prešiel, bol minister financií Andrej Babiš z ANO v šoku, pretože zníženie spotrebnej dane na benzín a naftu by znamenalo výpadok pre štátny rozpočet vo výške 14 miliárd korún (509,42 milióna eur). Po hodinovej prestávke sa prihlásil poslanec ČSSD Ladislav Šincl, že sa pomýlil a koalícia sa rozhodla, že o daniach sa bude hlasovať znova. A toto hlasovanie sa uskutočnilo dnes.

Vládna koalícia presadila, že pre poľnohospodárov zostane zachovaná daňová návratka, tzv. zelená nafta, čo ešte musí potvrdiť Senát aj prezident Miloš Zeman. Vďaka nej by len tento rok mohli poľnohospodári získať spať až 1,3 miliardy korún. Zákon ale pre procedúru schvaľovania skončí na Ústavnom súde.

Šéf ODS Petr Fiala pred hlasovaním oznámil, že poslanecký klub ODS sa hlasovania nezúčastní.

Opozícia už avizovala ústavnú sťažnosť, ktorú však bude môcť podať ale až po tom, keď zelenú naftu schváli Senát a prezident republiky.


Chaotické dianie v snemovni ostro kritizoval Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: idnes.cz
Totálne znechutenie z dnešného diania v českej Poslaneckej snemovni vyjadril líder koaličného hnutia ANO a minister financií ČR Andrej Babiš.

"To, čo sa tu deje, je úplne škandálne. Nečudujem sa ľuďom, že pohŕdajú politikmi. Ospravedlňujem sa voličom, že tu musím byť. Je to nechutné a keby som mal dobrého náhradníka, tak okamžite odstúpim, aby som to nemusel počúvať," cituje Babišove slová internetový server iDNES.cz.

Neskôr to podľa spravodajskej televízie ČT24 doplnil slovami, že náhradníka by zrejme našiel, ale do politiky vstúpil so zámerom niečo zmeniť, nie s cieľom počúvať "tie kecy a rôzne osočovanie".

Netradičné rokovanie a predovšetkým hlasovanie o návrhu zákona, ktorý by výrazne znížil spotrebné dane, bude mať dohru na Ústavnom súde ČR, na ktorý sa chystá so sťažnosťou obrátiť opozičná Občianska demokratická strana (ODS).

Podľa jej názoru sa o návrhu, ktorý snemovňa najskôr schválila v podobe nehodiacej sa koalícii, opakovane hlasovať nemalo.

Vládnuca koalícia dnes napokon po dvojdňových ťahaniciach presadila tzv. zelenú naftu pre poľnohospodárov, avšak napokon zrušila pôvodne schválený návrh, ktorý by znížil zdanenie benzínu a nafty.

Nielen poslanci ODS, ale aj ich kolegovia z TOP 09 a Úsvitu priamej demokracie na protest proti chaosu na rokovaní snemovne opustili jej priestory.

Pavel Kováčik z KSČM označil dnešok v snemovni za jeden z najhorších dní počas celej jeho politickej dráhy so zdôvodnením, že sa nerešpektujú základné práva a princípy. Na margo údajného porušenia rokovacieho poriadku jedným z predstaviteľov koalície však poznamenal, že sa ho v minulosti dopúšťali aj v terajšie opozičné stredopravé strany.