Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Biznis v Česku trápi vleklá kríza, úradnícka vláda mu nepomôže

Na snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Kombinácia ekonomickej krízy, v ktorej Česko väzí už druhý rok, a politickej roztržky medzi Snemovňou a Pražským hradom môže mať vážne následky.

Praha 11. júla (TASR) - Česko je v najdlhšej ekonomickej recesii vo svojej novodobej histórii a zasiahla ho aj politická kríza.

Z prieskumu Českej národnej banky (ČNB) a Zväzu priemyslu vyplýva, že firmy budú ďalej prepúšťať a šetriť. Ekonomické problémy majú pritom riešiť nikým nezvolení ministri blízki prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorý v stredu (10. 7.) vymenoval svoju úradnícku vládu na čele s premiérom Jiřím Rusnokom, konštatujú dnes pražské Hospodářské noviny.

Medzi českými priemyselníkmi rastie skepsa. Pre chradnúcu ekonomiku plánujú prepúšťať. Navyše pribúda tých, ktorí neveria, že v blízkom čase dôjde k zlepšeniu. "Zvyšuje sa počet firiem, ktoré neočakávajú žiadnu zmenu," zistil rozsiahly prieskum ČNB a Zväzu priemyslu a dopravy medzi 188 veľkými spoločnosťami.

Jednou z príčin frustrácie biznismenov je aj politická situácia. V stredu sa oficiálne chopila moci vláda dirigovaná prezidentom Zemanom, ktorá ale zatiaľ nemá podporu parlamentu. A len ťažko bude môcť ekonomike pomáhať - nepresadí žiadne zákony, jej blokádu už totiž ohlásila doterajšia koalícia.

Kombinácia ekonomickej krízy, v ktorej Česko väzí už druhý rok, a politickej roztržky medzi Snemovňou a Pražským hradom môže mať vážne následky. Ak by napríklad došlo od januára 2014 na rozpočtové provizórium, čím sa už vyhrážajú strany TOP 09 a ODS, znamenalo by to ďalší pokles prílevu štátnych investícií do ekonomiky. Práve nižšie investície sú spolu so slabými výdavkami domácností, ktoré šetria, hlavným dôvodom, prečo výkon českej ekonomiky už šesť kvartálov v rade klesá. A to bez ohľadu na fakt, že susedné Nemecko, hlavný obchodný partner českých firiem, mierne expanduje.

"Vláda je dočasná, nemyslím si, že v oblasti dlhodobých investícií bude nejako aktívna," uviedol Ctirad Nečas, prevádzkový riaditeľ královopoľskej spoločnosti Ria.

Podľa odborníkov v čase, keď horšia situácia ako v českej ekonomike je len v Maďarsku a v krajinách na juhu Európy, by pri kormidle mala byť silná vláda.

"Postup Miloša Zemana nie je protiústavný, má plné právo postupovať, ako postupuje. Ale je to nezodpovedné, ako z hľadiska rovnováhy a zdravia nášho ústavného systému, tak aj z hľadiska celkového kontextu," okomentoval štart novej vlády český politológ Lukáš Macek, ktorý vedie dijonskú pobočku parížskeho inštitútu Sciences Po a špecializuje sa na dianie v strednej a východnej Európe.

Českí podnikatelia už priznávajú, že budú musieť prepúšťať a zoškrtajú investície. Až 74 % respondentov prieskumu uviedlo, že bude znižovať náklady a viac ako polovica sa plánuje zbavovať ľudí.

Dramatický sociálny aj ekonomický prepad môže zasiahnuť hlavne severnú Moravu, kde s vážnymi komplikáciami zápasí hneď niekoľko kľúčových spoločností: veľké straty hlásia bane OKD, v zlej kondícii sú aj oceliarne Evraz či hute ArcelorMittal. O prácu tam môžu čoskoro prísť tisíce ľudí.

Vláda, paralyzovaná odporom parlamentnej väčšiny bude komplikovane presúvať peniaze v rozpočte na prípadné sociálne programy. A určite nevyrieši ani to, čo biznis, ako vyplynulo z prieskumu ČNB, trápi najviac: zlé zákony, byrokracia a slabá infraštruktúra. V čase, keď manažéri a priemyselníci priznávajú, že prestávajú veriť v rast počtu objednávok, by pritom silná vláda s oporou v parlamente a víziou mohla zvýšiť investície, obmedziť byrokraciu a celkovo podporiť podnikanie.