Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Česko chce po rokoch vydať dlhopisy v eurách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Za 10-ročnú pôžičku zaplatí Česko momentálne ročne na úrokoch 1,6 %, teda takmer dvakrát toľko ako ešte začiatkom septembra.

Praha 31. októbra (TASR) - Česko po piatich rokoch opäť zvažuje pôžičku v eurách. Na úver v európskej mene ho presviedčajú podmienky na finančných trhoch. Úrok požadovaný investormi za nákup korunových štátnych dlhopisov totiž v posledných mesiacoch prudko rastie, zatiaľ čo náklady na pôžičku v eurách stagnujú. Pre denník E15 to uviedli zdroje z bankových kruhov.

Podľa ekonómov by štát na každej miliarde požičanej v spoločnej mene ušetril na úrokoch ročne okolo 10 miliónov Kč (389.575 eur). Samotné ministerstvo financií euroemisiu priamo nevylúčilo.

Za 10-ročnú pôžičku zaplatí Česko momentálne ročne na úrokoch 1,6 %, teda takmer dvakrát toľko ako ešte začiatkom septembra. Splácať dlh v eurách potenciálne silnejúcou korunou by zároveň bolo stále lacnejšie.

"Vydanie eurobondov českou vládou začína po mnohých rokoch dávať z hľadiska úrokových nákladov opäť zmysel,"
povedal hlavný ekonóm banky UniCredit Pavel Sobíšek. Ušetriť by sa podľa neho takto dalo odhadom 0,5 až 0,8 % ročne v závislosti od doby splatnosti emisie.

(1 EUR = 25,669 CZK)