Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ČSA po rokoch škrtov otvoria 7 nových liniek, aj tie, čo boli stratové

Pohľad na terminál 2 na medzinárodnom letisku v Prahe. Foto: TASR/EPA

Väčšinou ide o spoje, kde nebudú mať priamu konkurenciu.

Praha 20. novembra (TASR) - České aerolínie (ČSA) rozšíria od jari svoju európsku sieť liniek. Po rokoch škrtov v letovom poriadku otvoria nové spojenia celkovo do siedmich nových miest vrátane destinácií, kam už lietali. Väčšinou ide o spoje, kde nebudú mať priamu konkurenciu. Informoval o tom server idnes.cz.

V zozname nových destinácií pre letnú sezónu budúceho roka sú tri mestá, kde už ČSA predtým lietali a pre stratovosť linku zrušili: Cork, Bologna a Oslo. ČSA sa k nim vracajú s novým konceptom, keď tam nebudú lietať tak často a budú určené najmä pre cudzincov, ktorí mieria na dovolenku do Česka. Podobný režim budú mať linky do španielskeho mesta Bilbao.

Na ruských turistov sa má zasa zamerať spojenie s Kaliningradom a Kazaňou. V Rusku síce ČSA zaznamenávajú pokles, chce ale nájsť nových zákazníkov práve vo veľkých mestách, kde je doteraz slabé letecké spojenie s Európou.

Hlavne obchodnou linkou má byť naopak dánsky Billund. Do sídla hračkárskej firmy Lego chcú ČSA lietať 4-krát týždenne. Aerolinky môžu ťažiť z blízkosti závodu Lego v Kladne a častých letov medzi centrálou a českou pobočkou. Lietadlo, ktoré pristane v Billunde, bude mať navyše ďalšie využitie: poletí ešte do Osla. Podobnú linku firma zaviedla ako predĺženie trasy z Prahy medzi Hamburgom a Göteborgom.