Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Česi odhadujú dôsledky krachu Grécka na svoju ekonomiku

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Aténska prehra by sa mohla prejaviť v oslabení českej koruny a v raste dovozných cien.

Praha 30. júna (TASR) - Grécky bankrot môže dočasne znížiť záujem kapitálu o Česko. Informuje o tom portál E15.

Aténska prehra by sa mohla prejaviť v oslabení českej koruny a v raste dovozných cien. Negatívny účinok kolapsu by však mal trvať len niekoľko mesiacov. To platí iba za predpokladu, že sa grécka kríza neodrazí v ochladení rastových vyhliadok starého kontinentu. V takom prípade by na český zahraničný obchod doľahol hospodársky splín hlavných obchodných partnerov Česka.

"Niekoľko mesiacov môžeme trpieť tým, že sme malou ekonomikou, a trhy občas vnímajú menšie európske ekonomiky rovnakou optikou," uviedol Josef Kotrba zo spoločnosti Delloite. V prípade aténskeho pádu by boli prvé na rade akcie. "Pražská burza by grécky bankrot pocítila najsilnejšie. Naopak, prakticky nijakú reakciu by som neočakával od dlhopisových trhov. Záujem o české dlhopisy by mohol dokonca vzrásť," povedal Petr Sklenář z J&T Banky. Zdraženie financovania štátu by tak hroziť nemalo. Výhodou podľa experta je fakt, že väčšinu domáceho štátneho dlhu držia pod kontrolou českí hráči.

Rozhodujúcim faktorom pre celkové efekty na Česko bude dĺžka obdobia, počas ktorého bude mať grécka kríza otvorený koniec. "V prípade krátkodobej neistoty a riadeného bankrotu sa dá očakávať, že sa finančné trhy veľmi rýchlo zotavia. V opačnom prípade môže dôjsť k veľmi silným výpredajom," dodal Sklenář.