Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Česká vláda zrušila druhý dôchodkový pilier, zanikne v roku 2016

Foto: TASR

Peniaze, ktoré ľudia do fondov už poslali, dostanú naspäť a budú sa môcť sami rozhodnúť, čo s nimi urobia.

Praha 12. novembra (TASR) - Česká vláda zrušila druhý dôchodkový pilier. Ukončila tak reformu dôchodkového systému, ktorý schválil predchádzajúci pravicový kabinet. Informovala o tom portál idnes.cz.

Vláda českého premiéra Bohuslava Sobotku odhlasovala, že na začiatku roka 2016 zanikne druhý dôchodkový pilier. Takže ľudia už nebudú môcť presmerovať 3 % z povinných odvodov na sociálne poistenie na vlastný účet do súkromných dôchodkových fondov.

Peniaze, ktoré ľudia do fondov už poslali, dostanú naspäť a budú sa môcť sami rozhodnúť, čo s nimi urobia. Či ich vrátia do štátneho, priebežného dôchodkového systému, takže by sa im neznížil budúci dôchodok od štátu, nechajú si ich, alebo ich prevedú do štátneho dôchodkového pripoistenia, teda do takzvaného tretieho piliera dôchodkového systému.

"Druhý pilier je jedným z veľkých omylov predchádzajúcej vlády Petra Nečasa," povedal pre idnes.cz premiér Bohuslav Sobotka. Jeho spustenie presadil napriek nesúhlasu politickej opozície, sociálnych partnerov, odbornej i širokej verejnosti bývalý minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek.

"ČSSD protestovala od samého začiatku proti druhému pilieru, upozorňovali sme na veľké riziká spojené s vyvádzaním stoviek miliónov korún z priebežného dôchodkového účtu," dodal premiér.

Záujem o druhý pilier bol menší, než očakávala Nečasova vláda. Jedným z dôvodov bolo zrejme aj to, že ČSSD avizovala, že po nástupe k moci druhý pilier zruší.

"Vstup do druhého piliera sa ukázal ako úplne nevýhodný pre väčšinu občanov. Mizivý záujem verejnosti o vstup do tohto systému sporenia dokazuje, že išlo od prvej chvíle o slepú uličku a nezmyselný krok," uviedol Sobotka.