Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

České ministerstvo financií citeľne zhoršilo odhad vývoja ekonomiky

Ministerstvo financií vo svojej prognóze potvrdilo, že rozpočtový deficit by mal v tomto roku klesnúť na 2,8 % HDP.

Praha 25. júla (TASR) - České ministerstvo financií (MF) dnes citeľne zhoršilo odhad vývoja ekonomiky v tomto aj v budúcom roku. Hlavným dôvodom je pokles tvorby hrubého fixného kapitálu, teda investícií, konštatuje na svojej internetovej stránke český portál Patria.cz.

Ministerstvo najnovšie počíta so znížením hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku o 1,5 %, namiesto stagnácie, ktorú očakávalo ešte v apríli. Na budúci rok by mal výkon českého hospodárstva stúpnuť o 0,8 %, a nie o pôvodne odhadovaných 1,2 %.

V roku 2015 očakáva ministerstvo rast HDP o 2,2 % a v roku 2016 jeho zvýšenie o 2,6 %.

Ministerstvo financií vo svojej prognóze potvrdilo, že rozpočtový deficit by mal v tomto roku klesnúť na 2,8 % HDP. Na porovnanie, vlani dosiahol schodok verejných financií 4,4 % v dôsledku jednorazového zaúčtovania cirkevných reštitúcií a tiež pre problémy so skorším čerpaním eurofondov.

Nižší je aj nový odhad pre dlh vládneho sektora v pomere k HDP v tomto roku. Aprílová prognóza počítala s dlhom na úrovni 48,5 % HDP, po novom by mal dosiahnuť 46,2 % HDP.

Okrem toho ministerstvo najnovšie predpovedá, že domáca spotreba sa zníži menej, ako sa domnievalo ešte v apríli, a to o 0,8 % v tomto roku, namiesto o 1,2 %.

Inflácia by nemala byť pre českú ekonomiku žiadnym problémom. Napriek zvýšeniu oboch sadzieb DPH o jeden percentuálny bod by priemerná miera inflácie mala v tomto rok dosiahnuť 1,6 % a v roku 2014 by mala spomaliť na 1,4 %. Aprílový odhad počítali tento rok s 2,1-% infláciou a na budúci rok s jej poklesom na 1,7 %.

Nezamestnanosť tento rok stúpne na 7,5 % z vlaňajších 7 % a v roku 2014 by mohla vzrásť na 7,6 %. Aprílové odhady boli pre tento rok aj na budúci rok o 0,1 % vyššie.

Česká národná banka (ČNB) v máji tiež zhoršila odhad vývoja ekonomiky a tento rok čaká pokles HDP o 0,5 % a v roku 2014 jeho zvýšenie o 1,8 %. Novú prognózu zverejní banka o týždeň.