Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

O prínose eura sa presvedčte na Slovensku,vyzýva Čechov podpredseda EK

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Proti prijatiu eura sú približne dve tretiny obyvateľov ČR.

Praha 28. januára (TASR) - Postoj Česka k euru je pre európskych partnerov úplným hlavolamom. Podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) Valdisa Dombrovskisa by sa Česi mali pozrieť na výhody, ktoré spoločná mena priniesla Slovensku. Informoval o tom internetový portál ihned.cz.

"Čechov naozaj nechápem. Neustále usporadúvajú nejaké konferencie k prijatiu eura, ale jedným dychom zároveň tvrdia, že ho prijať nechcú," posťažovala si žartom jedna diplomatka krajiny eurozóny, ktorá pôsobí v Česku.

Boj medzi zástancami a odporcami eura v Česku sa však len tak neskončí. Kým premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že by sa Česko mohlo stať vďaka euru konkurencieschopnejším a stabilnejším, minister financií Andrej Babiš a guvernér Českej národnej banky (ČNB) Miroslav Singer v ňom naopak vidia ekonomickú hrozbu. Spolu s nimi sú proti prijatiu eura približne dve tretiny obyvateľov.

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis, ktorý dnes prichádza do Prahy, však má pre Čechov jednoduchý argument - pozrite sa na Slovákov. "Na príklade vašich slovenských susedov môžeme vidieť veľmi jasný prínos eura: z hľadiska výkonu ekonomiky, úrokových sadzieb alebo rýchlosti dobiehania vyspelejších krajín," povedal Dombrovskis v exkluzívnom rozhovore pre české Hospodárske noviny (HN) a Český rozhlas.

Navyše, z dôvodu prehlbovanie vnútorného trhu dáva podľa neho členstvo v eurozóne čoraz väčší zmysel. "Je to tiež záver českého oficiálneho hodnotenia pripravenosti na vstup. Takže podľa mňa sa stávajú argumenty pre prijatie eura z ekonomického hľadiska čoraz silnejšími," dodal Dombrovskis, ktorý je v Európskej komisii zodpovedný za euro a sociálny dialóg.

K výhradám českého ministra financií Andreja Babiša, že jedným z hlavných problémov spoločnej meny je Grécko, ktoré podľa neho malo eurozónu už dávno opustiť, sa Dombrovskis nechcel vyjadrovať. Vo všeobecnosti však odmietol, že by odchod Grécka z eurozóny niekomu prospel. "Analýza Európskej komisie opätovne robená počas gréckej krízy mala jasný výsledok: pre Grécko aj pre eurozónu ako celok je ekonomicky oveľa výhodnejšie, keď Grécko zostane členom zoskupenia."

Dombrovskis pripomenul tiež, že hoci bolo vlani Grécko niekoľkokrát na pokraji chaotického bankrotu a návratu k vlastnej mene, vôbec to neohrozilo stabilitu ďalších štátov, ako tomu bolo v rokoch 2010 a 2011, kedy sa kríza v Grécku preliala aj do niekoľkých ďalších krajín.

"Fakty jasne dokazujú, že eurozóna je teraz na problémy oveľa lepšie pripravená. Posilnili sme spoločné pravidlá pre hospodárenie, máme ESM (Európsky stabilizačný mechanizmus alebo tiež euroval). Na pomoc krajinám v problémoch vznikla banková únia. Európska komisia nedávno navrhla vznik tretieho piliera bankovej únie, spoločného poistenia vkladov. Európska centrálna banka používa svoje nástroje menovej politiky. Vďaka tomu všetkému je eurozóna oveľa silnejšie ako predtým," uviedol podpredseda Európskej komisie pre euro.

Práve vznik spoločných mechanizmov a fondov sa českému ministrovi financií nepáči. "Po vstupe (do eurozóny) by sme museli zaplatiť 51 miliárd korún plus ručiť za záväzky iných štátov," povedal Babiš v polovici minulého roka po stretnutí k euru s premiérom Sobotkom a prezidentom Milošom Zemanom. Spoločné záruky všetkých štátov by priniesol napríklad spomínaný tretí pilier bankovej únie - spoločné poistenie vkladov, záruky by v tomto prípade nepochádzali z národných rozpočtov, ale príspevkov všetkých bánk eurozóny.

Podľa Dombrovskisa je však ďalšia integrácia eurozóny, a teda aj spoločné fondy a záruky, potrebná. Len je nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi solidaritou, ktorú vyžadujú predovšetkým krajiny južného krídla eurozóny, a plnením pravidiel, ako je dodržiavanie rozpočtovej disciplíny, ktoré požadujú, naopak, hlavne severské krajiny a najmä Nemecko.

"Aby sme pokročili, je potrebné mať oboje. Je jasné, že väčšia integrácia, ktorá znamená aj väčšie zdieľanie rizika, vyžaduje tiež, aby všetky krajiny dodržiavali rovnaké pravidlá," uviedol Dombrovskis.

Podľa neho má navyše ďalšie prehlbovanie eurozóny tiež podporu verejnosti. "Priaznivý pohľad na euro má podľa prieskumov veľká väčšina občanov členských krajinách eurozóny. Je tu jasná podpora pre euro, čo znamená, že je tu aj podpora pre opatrenia, ktoré majú posilniť jeho stabilitu," dodal Valdis Dombrovskis.