Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Česko sa dohodlo s Hyundai Mobis, na závod poskytne stimuly

Foto: TASR/AP

Firma plánuje v novom závode vytvoriť viac než 900 pracovných miest, ďalších zhruba 600 má vzniknúť v rámci subdodávateľských firiem.

Praha 29. júla (TASR) - Česká vláda uzatvorila dohodu o investícii s kórejskou spoločnosťou Hyundai Mobis. Firma investuje do výstavby závodu na výrobu svetlometov pre autá až 4 miliardy Kč (145,51 milióna eur).

Vláda poskytne firme na stavbu závodu na Ostravsku investičné stimuly v maximálnej výške 433 miliónov Kč. Informoval o tom server iDNES.cz.

Investičnú zmluvu podpísal v Prahe premiér Bohuslav Sobotka a prezident kórejskej firmy Čong Mjong-čchul. Investíciu podporí aj mesto Ostrava, ktoré poskytne zľavu na pozemok s rozlohou 18,9 ha v priemyselnej zóne Mošnov dotáciou 69 miliónov Kč.

Firma plánuje v novom závode vytvoriť viac než 900 pracovných miest, ďalších zhruba 600 má vzniknúť v rámci subdodávateľských firiem.

"Teší ma, že sme obstáli v konkurencii ostatných krajín, najmä Slovenska, kde spoločnosť Mobis tiež uvažovala o výstavbe závodu," povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek.

Nový závod bude dodávať svetlá pre automobilky Hyundai v Nošoviciach a Kiu v Žiline. V prvej fáze projektu v rokoch 2017 až 2020 plánuje vyrobiť svetlá pre zhruba 750.000 áut za rok, v 2. fáze po roku 2020 až pre milión automobilov.