Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Obchodníci v Česku plačú, že ich slabšia koruna ničí

Foto: TASR

Významná časť českej ekonomiky už funguje v eurách. Oslabenie českej koruny preto skomplikuje život časti českých obchodníkov.

Praha 25. novembra (TASR) - Významná časť českej ekonomiky už funguje v eurách.

Oslabenie českej koruny preto skomplikuje život časti českých obchodníkov. Predraží im nákup tovarov v cudzine, ale prekvapivo aj ich fungovanie v Česku. Zvýšia sa im napríklad ceny nájmov. A obchodníci nariekajú, že ich slabšia koruna stlačí ako zverák. Informoval o tom portál českého denníka MF Dnes.

"Napíšte, že uvažujem o emigrácii," hovorí Jindřich Melichar, spolumajiteľ siete obchodov s oblečením Bushman. "Tovar nakupujeme v dolároch, nájom v Česku platíme v eurách, ale tržby mám v slabších korunách," vysvetľuje. Upozorňuje na rozšírený jav, ktorý sa týka pomerne významnej časti českej ekonomiky - biznis na zavedenie eura nečakal, už ho používa.

Týka sa to nájmov v obchodných centrách, moderných skladoch, kancelárskych budovách, ale v eurách medzi sebou už niekoľko rokov obchodujú aj českí výrobcovia dielov s českými automobilkami.

"Všetky kontrakty máme aj v Česku v eurách, takto funguje celý sektor," hovorí Pavel Juříček, majiteľ Brano Group a viceprezident českého Združenia automobilového priemyslu. Spoločnosť navyše nakupuje väčšinu materiálu, a to aj od českých firiem v eurách, v českých korunách vypláca prakticky len mzdy. "Sme tým prirodzene zaistení proti zmenám kurzu." Dodal, že "ak si teda Česká národná banka myslí, že oslabením koruny podporí náš export, tak je na veľkom omyle".

Podľa ČNB prinesie oslabenie koruny 35.000 pracovných miest. Plán ČNB počíta s tým, že pozitívny vplyv slabšej koruny na exportné firmy preváži nad negatívami a ekonomika porastie rýchlejšie.

"Experti v ČNB nerozumejú spoločenským náladám," tvrdí Jindřich Melichar. "Vyvolali len veľkú nervozitu a neistotu, čo bude. Ľudia nebudú míňať, kým neuvidia nádej a stabilitu."

Pre obchodníkov bude prenesenie vyšších cien na zákazníkov, čo je podľa ČNB očakávaný a aktuálne aj potrebný jav na odvrátenie deflácie, komplikované. "Katalógy na budúce leto sme priviezli z tlačiarne 11. novembra," uviedol Stanislav Zíma z cestovnej kancelárie Exim Tours. ČNB rozhodla o riadenom oslabení koruny o 5 % na úroveň 27 Kč za euro o štyri dni skôr. "S cenami teraz hýbať nebudeme, rozhodli sme sa to pokryť z vlastných zdrojov do kurzu 27,50 CZK/EUR," dodal.

Guvernér Miroslav Singer teraz denne vysvetľuje, prečo je slabšia koruna pozitívnou správou. A tiež sa ohradil proti častým anonymným výpadom, že účelom oslabenia bol zisk pre špekulantov. "Proti takémuto nepodloženému ohováraniu sa musíme a budeme tvrdo brániť," uviedol guvernér.