Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Česku sa plocha ovocných sadov tento rok zmenšila o 1700 hektárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Ceny sú podľa pestovateľov také nízke, že sa zvyčajne neoplatí ani zber už vypestovanej úrody.

Praha 21. decembra (TASR) - Podľa údajov Potravinárskej komory Českej republiky tento rok ubudlo viac sadov než v predchádzajúcich rokoch. Medziročne sa ich plocha znížila o 1700 ha, teda takmer o 10 %. Informuje o tom portál iDNES.cz. Za posledné štyri roky sa rozloha ovocných sadov scvrkla o viac ako 20 %.

"Likvidované sú staré sady, čo by síce nebol problém, ale problémom je to, že ich nenahrádzajú nové. Pestovateľov najmä obchodné reťazce tlačia do stále nižších cien, a tým sú nútení zvyšovať úrody a intenzifikovať výrobu, aby obstáli," hovorí predseda Ovocinárskej únie ČR Martin Ludvik. Ceny sú podľa pestovateľov také nízke, že sa zvyčajne neoplatí ani zber už vypestovanej úrody.

Vlani sa predávali priemyselné jablká po 1,30 Kč (5 centov) za kilogram a nikto ich nechcel zbierať. Náklady na zber jedného kilogramu týchto jabĺk dosahovali 2 Kč. Tento rok vyskočila cena na 3,50 a pred koncom roka spadla opäť na 2 Kč/kg.

Najväčší cenový pokles prišiel v polovici vlaňajška, keď Rusko embargom zakázalo dovoz potravinárskych výrobkov z EÚ. Ako ovocinári vysvetľujú, problém nebol v samotnom zákaze do Ruska. Ten zasiahol skôr iné krajiny, napríklad Poľsko. Je to krajina, v ktorej tvorí poľnohospodárstvo takmer polovicu hrubého domáceho produktu (HDP). Rusko bolo preň tretím najväčším potravinárskym odbytiskom. Po jeho strate potom výpadok nahradili exportom najmä do susedných krajín.

(1 EUR = 27,024 CZK)