Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďarský MOL kupuje v Česku sieť čerpacích staníc Agip

Foto: wikimedia.org

Maďarský holding v Česku vlastní 125 čerpacích staníc Pap Oil a prostredníctvom dcérskej spoločnosti tiež 24 čerpacích staníc Slovnaft. Vďaka sieti Agip sa počet jeho čerpacích staníc zvýši na 273.

Praha 23. apríla (TASR) - Najväčším konkurentom českej firmy Benzina sa stane maďarský holding MOL, ktorý sa dohodol s talianskou spoločnosťou ENI na kúpe jej siete čerpacích staníc Agip v Česku.

MOL už v ČR vlastní čerpacie stanice Pap Oil a Slovnaft. Maďarský holding získa sieť Agip výmenou za taliansku rafinériu Mantova a niektoré zo svojich čerpacích staníc v Taliansku. Informoval o tom internetový portál českého denníka Hospodářske noviny (HN).

Obchod roka na českom maloobchodnom trhu pohonných látok je takmer hotový, píšu HN. Maďarský holding MOL získa od ENI 124 čerpacích staníc Agip v Česku. Koncern ovládaný maďarským štátom sa tak po firme Benzina stane dvojkou na českom trhu.

Informáciu o podpísaní zmluvy medzi oboma spoločnosťami potvrdilo HN niekoľko nezávislých zdrojov. "Princípom je, že nikdy nekomentujeme špekulácie," povedal denníku hovorca MOL Tamás Berzi.

Maďarský holding v Česku vlastní 125 čerpacích staníc Pap Oil a prostredníctvom dcérskej spoločnosti tiež 24 čerpacích staníc Slovnaft. Vďaka sieti Agip sa počet jeho čerpacích staníc zvýši na 273. Stane sa tak najväčším konkurentom Benziny, ktorá v Česku prevádzkuje takmer 340 čerpacích staníc a patrí jej tak približne desatina trhu.

HN pripomínajú, že maďarská spoločnosť dva roky plánovala nákup ďalších benzínových čerpacích staníc v Česku.

"V strednodobom horizonte by chcel MOL zdvojnásobiť súčasný približne 5-% podiel na českom trhu," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár v roku 2012. Vtedy maďarský koncern získal v ČR čerpacie stanice Pap Oil.

Podľa informácií HN nebude MOL za pumpy Agip v Česku platiť v hotovosti. Súčasťou zmluvy je totiž výmena českých čerpacích staníc za taliansku rafinériu Mantova, ktorú Maďari vlastnia a od minulého roka ju chcú zatvoriť pre "nepriaznivé ekonomické prostredie". MOL má údajne ENI prenechať aj časť svojich talianskych benzínových staníc.

Aj Taliani o odchode z českého trhu uvažovali dlhší čas. Sieť čerpadiel Agip v ČR je stratová a zisk firme neprináša ani tretinový podiel v Českej rafinérskej, ktorú ENI vlastní dohromady s poľským PKN Orlen. Aj tento podiel chcú Taliani predať, predkupné právo má práve Orlen, ktorý chcel získať i čerpacie stanice Agip. Posilnil by tak pozíciu Benziny, ktorú ovláda cez skupinu Unipetrol.

Poliakom teda utiekla šanca výrazne zvýšiť svoju pozíciu na českom maloobchodnom trhu pohonných látok a zároveň plne ovládnuť české rafinérie. Orlen totiž tiež rokuje s českým štátom o spojení štátnych ropných podnikov Čepro a Mero s Českou rafinérsku. V tomto novom petroholdingu by Poliaci chceli získať kontrolný podiel.