Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česko odkladá stavbu nových diaľnic

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom zastavenia stavieb sú takzvané štúdie vplyvu na životné prostredie. V Česku totiž existujú desiatky dopravných projektov, pri ktorých tento materiál vznikol ešte pred vstupom do EÚ.

Praha 26. marca (TASR) - Najčernejší možný scenár pre stavby nových ciest a diaľnic v Česku sa stáva skutočnosťou. Pre problémy so štúdiami vplyvu na životné prostredie nebude možné desiatky miliárd českých korún investovať v tomto roku, ale až na budúci rok. Okrem iného sa nezačne stavať 88 kilometrov nových diaľnic, s ktorými sa počítalo. Informoval o tom internetový portál idnes.cz.

Zdá sa, že spustenie stavieb nových ciest v Česku sa odkladá pre správy o vplyve na životné prostredie. Takýto vývoj predpokladá materiál, ktorý poslalo tento týždeň české ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania. Rokovania s Európskou komisiou (EK) o výnimke sa totiž neskončili úspešne - ústupky navrhované Bruselom situáciu neriešili. Materiál síce nestanovuje konkrétny časový úsek, počas ktorého nebude možné rozbiehať nové stavby, navrhovaný postup však nedáva inú šancu než začať stavať až nasledujúci rok.

Najviac bude musieť meniť svoje plány Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD). Namiesto budovania novej infraštruktúry sa zameria na opravu ciest a zo zásuvky bude vyťahovať menej dôležité projekty, ktoré majú povolenie.

Nezačne okrem iného stavať deväť dôležitých diaľnic, s ktorými štát počítal. Patrí k nim ďalšia časť diaľnice D11 z Prahy do Hradca Králové alebo D6 na Karlove Vary.

Dôvodom zastavenia stavieb sú takzvané štúdie vplyvu na životné prostredie (EIA). V Česku totiž existujú desiatky dopravných projektov, pri ktorých tento materiál vznikol ešte pred vstupom do Európskej únie. Nový zákon však neumožňuje, aby sa takéto štúdie uznali pre vydanie stavebného povolenia.

Ide o dôsledok veľmi pomalej prípravy nových ciest v Česku. Problém sa týka stavieb, ktoré sa vyprojektovali už pred viac ako desiatimi rokmi, ale nepodarilo sa napríklad včas vykúpiť pozemky alebo získať územné rozhodnutie. Problém so starou EIA má viac dopravných stavieb, tie ale často nie sú tak rozpracované.

České ministerstvo dopravy sa pokúšalo vyjednať výnimku s EK dlhšie než osem mesiacov. Nakoniec sa však odhodlalo k ráznemu kroku: všetky stavby prejdú novým posúdením EIA. "Súbežne s ďalším pokračovaním rokovaní s Európskou komisiou sa pristúpi ku krokom, ktoré zamedzia ďalšiemu omeškaniu pri príprave kľúčových stavieb," uvádza ministerstvo v materiáli.

"Musíme byť pripravení na variant, že ani rokovania na najvyššej úrovni, ktoré stále pokračujú, nepovedú k dohode s Európskou komisiou," vysvetľuje hovorca ministerstva Tomáš Neřold.

Ministerský plán počíta s tým, že sa nové stanoviská EIA začnú vypracúvať okamžite. Riaditeľstvo ciest a diaľnic ich už začína zadávať pre jednotlivé stavby v malých súťažiach do hodnoty dvoch miliónov Kč (73.899 eur).

"Ak pôjde všetko dobre, prvé stanoviská by mohli byť v septembri a do konca roka aj povolenie," vyhlasuje námestník ministra dopravy Tomáš Čoček. Veľa tiež bude záležať na prístupe ministerstva životného prostredia, ktoré stanoviská schvaľuje.

Ak stavby naberú meškanie len rok, nemalo by to zásadne ohroziť čerpanie európskych peňazí. Pri dlhšom meškaní má ministerstvo dopravy alternatívny plán: presunúť ešte viac peňazí na nákup nových vlakov, kde doteraz rozpočet dosahuje 20 miliárd Kč.

Najväčšie problémy s EIA majú stavby nových ciest a diaľnic. Na železnici sa problém týka len štvrtého koridoru a chystaného zrýchlenia trate pri Českých Budějoviciach.

(1 EUR = 27,064 CZK)