Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Český premiér chce lacnejšie potraviny, plánuje tretiu sadzbu DPH

Ilustračné foto Foto: TASR

Okrem ČSSD, Ľudovcov a ANO bude s tromi sadzbami dane súhlasiť aj opozičný Úsvit, ktorý už dal najavo, že to podporí. Proti sú však TOP 09 a ODS.

Praha 16. septembra (TASR) - Zlacnenie liekov, kníh a detskej výživy je už v Českej republike prakticky isté.

Okrem vládnych poslancov chce tretiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 10 % podporiť aj opozičná strana Úsvit. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v Poslaneckej snemovni navyše povedal, že okrem kníh, liekov a detskej výživy by v budúcnosti iba 10 percentami rád zdaňoval aj potraviny. Informoval o tom server iDNES.cz.

Zatiaľ vláda prichádza s tým, že od januára budúceho roka budú existovať tri sadzby dane - 15 %, 21 % a najnovšie aj 10 %. Do najnižšej sadzby budú zaradené už spomínané lieky, knihy a detská výživa. Ľudovci pôvodne trvali aj na detských plienkach, s tým však Česko narazilo na pôde Európskej únie, pretože nemá vyrokovanú príslušnú daňovú výnimku.

Okrem ČSSD, Ľudovcov a ANO bude s tromi sadzbami dane súhlasiť aj opozičný Úsvit, ktorý už dal najavo, že to podporí. Proti sú však TOP 09 a ODS. Podľa predsedu ODS Petra Fialu bude daňový systém takto ešte komplikovanejší. Ako dodal, tretia sadzba neprináša žiadnu výhodu.

Daňovými návrhmi vlády sa dnes Poslanecká snemovňa zaoberala v druhom čítaní, keď poslanci môžu predkladať pozmeňujúce návrhy. Konečné schvaľovanie zákona o dani z pridanej hodnoty môže prísť na rad na budúci týždeň.