Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Česko prilákalo v roku 2014 investície za vyše 3 miliardy eur

Praha, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česká republika bola minulý rok investične najzaujímavejšou krajinou v regióne. Informoval o tom server iDNES.

Praha 24. marca (TASR) - Česká republika bola minulý rok investične najzaujímavejšou krajinou v regióne. Agentúra CzechInvest sprostredkovala projekty v hodnote 87 miliárd Kč (3,18 miliardy eur), čo je dvojnásobne viac než v predchádzajúcom roku. Informoval o tom server iDNES.cz.

Podľa servera agentúra CzechInvest sprostredkovala minulý rok v Česku 147 domácich a zahraničných investícií, ktoré by mali vytvoriť 16.700 nových pracovných príležitostí. Najväčšia časť investícií smerovala do automobilového priemyslu.

"Zvýšená aktivita zahraničných investorov súvisí s postupným oživením európskeho trhu ťahaným predovšetkým automobilovým priemyslom,"
povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Podľa neho bolo Česko pre investorov najatraktívnejšou lokalitou v regióne. Napríklad poľská agentúra PAIiIZ minulý rok sprostredkovala investície v krajine za 1,8 miliardy eur.

Najlákavejší je autopriemysel, kam smerovala tretina investícií, druhý bol kovospracujúci priemysel. Z regiónov najviac projektov zamierilo na sever Moravy.

Najväčšia časť projektov pochádza od českých firiem, expandujú najmä strojárenské, textilné a potravinárske podniky. Najviac zahraničných investorov do ČR zamierilo tradične z Nemecka a Spojených štátov, najväčšiu čiastku v ČR však investovali kórejské firmy (25,8 miliardy Kč). Väčšina investícií prišla do ČR v 1. polroku, keď investori ešte mohli využiť výhodnejšie investičné stimuly.

(1 EUR = 27,390 CZK)