Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Česko sa chce podieľať na dostavbe atómovej elektrárne Paksi

Aktivisti medzinárodného ekologického hnutia Greenpeace protestujú obrovským bannerom proti rozšíreniu atómovej elektrárne v Paksi o dva nové bloky na námestí Ádáma Clarka v Budapešti vo štvrtok 30. januára 2014. Foto: TASR/AP

Česká strojárska spoločnosť Skoda v Plzni vyhrala v Maďarsku ďalší tender a jej zámerom je zúčastniť sa aj na dostavbe elektrárne v Paksi.


Praha/Budapešť 5. mája (TASR) - Česko má záujem podieľať sa na výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, oznámil dnes v Prahe maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po rokovaní s českým šéfom diplomacie Lubomírom Zaorálkom.

Podľa vyhlásenia, ktoré komunikačný odbor maďarskej diplomacie poskytol TASR, Szijjártó povedal, že česká strojárska spoločnosť Skoda v Plzni vyhrala v Maďarsku ďalší tender a jej zámerom je zúčastniť sa aj na dostavbe elektrárne v Paksi.

Szijjártó konštatoval, že rozvoj vzájomnej maďarsko-českej spolupráce má vynikajúce podmienky. Vzájomná výmena tovaru vlani vzrástla o 10 % a v prvých dvoch mesiacoch tohto roka zaznamenali ďalší rast o 6 %.

Minister pripomenul, že Maďarsko je v českej ekonomike prítomné najmä ropnou spoločnosťou MOL, ktorá prevádzkuje už 318 čerpacích staníc, čím je v tejto oblasti druhým najsilnejším účastníkom českého trhu. Významnú úlohu v českej ekonomike zohrávajú ešte farmaceutická spoločnosť Richter Gedeon a Danubius Hotels.

Zaorálek zdôraznil, že Česko v rámci predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke, ktoré preberá v júli, sa bude snažiť posilniť váhu ekonomickej spolupráce krajín V4 v rámci Európskej únie. Česko-maďarská spolupráca podľa slov Zaorálka leží na veľmi dobrých základoch a má významný rastový potenciál.

Szijjártó dnes rokoval aj s vicepremiérom a ministrom financií Andrejom Babišom, ministrom priemyslu a obchodu Janom Mládkom a prijal ho aj premiér Bohuslav Sobotka.