Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Český Senát schválil pripojenie sa k fiškálnemu paktu Európskej únie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V roku 2012 sa k fiškálnemu paktu prihlásilo 25 z vtedajších 27 členských krajín EÚ s výnimkou Veľkej Británie a ČR.

Praha 27. augusta (TASR) - Pripojenie sa Českej republiky k fiškálnemu paktu Európskej únie schválil dnes v Prahe Senát väčšinou 58 hlasov. Proti hlasovali desiati senátori predovšetkým z opozičnej ODS, ďalších päť sa hlasovania zdržalo. Po období prevládajúceho euroskepticizmu v ČR to znamená istý posun smerom k vstupu krajiny do eurozóny. Dokument však musí schváliť ešte Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR.

Informovali o tom české elektronické médiá a tlačová agentúra DPA.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek vyjadril názor, že pakt pomôže zabrániť, aby daňoví poplatníci jednej krajiny mali vyrovnávať podlžnosti iného členského štátu. Súčasne zdôraznil význam nechýbať pri takých dôležitých rokovaniach na európskej úrovni.

Úprava, v zmysle ktorej by rozpočtový schodok žiadnej zo signatárskych krajín nemal perspektívne prevyšovať 0,5 percenta HDP, sa na ČR môže vzťahovať až po zavedení spoločnej európskej meny, čoho predpokladaným termínom je rok 2020.

V roku 2012 sa k fiškálnemu paktu prihlásilo 25 z vtedajších 27 členských krajín EÚ s výnimkou Veľkej Británie a ČR, ktorej vtedajšia vláda premiéra Petra Nečasa sa rozhodla zostať mimo tento rámec.