Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Česko-slovenská crowd-investingová platforma má strategického partnera

Ilustračné foto. Foto: TASR

V uplynulom roku firma sprostredkovala uzavretie piatich investičných príležitostí v hodnote takmer 3,5 milióna eur.

Bratislava 22. januára (TASR) - Prvá česko-slovenská crowd-investingová platforma Crowdberry získala strategického investora. Do spoločnosti zaoberajúcej sa spájaním dynamických firiem so súkromnými investormi vstúpil slovenský podnikateľ Peter Bečár.

Podľa Daniela Gašpara, výkonného partnera Crowdberry, sa v platforme sústreďujú na spájanie inteligentného kapitálu s rastúcimi firmami, keď kľúčoví investori okrem financií často prinášajú aj skúsenosti, kontakty a know-how.

Spoločnosť Crowdberry, založená v roku 2015 v Bratislave, umožňuje súkromným investorom investovať do firiem výmenou za vlastnícky podiel a poskytuje im tak príležitosť podieľať sa na výsledkoch firiem. Crowdberry vytvára vďaka kombinácii on-line platformy s profesionálnym tímom kvalitné, nezávislé investičné trhovisko pre start-upy, malé a stredné podniky a realitné projekty v Českej republike a na Slovensku. Ide o priamy spôsob lokálneho investovania. Partnerom Crowdberry je Tatra banka.

V uplynulom roku firma sprostredkovala uzavretie piatich investičných príležitostí v hodnote takmer 3,5 milióna eur. Medzi nimi je aj svetoznáma Ecocapsule a „slovenský booking.com“ pre jachty, spoločnosť Boataround. Všetky spoločnosti, ktoré na platforme Crowdberry získali nových investorov, v roku 2017 dosiahli rast a zvýšili svoju hodnotu. V júni Crowdberry oznámilo vstup na český trh a k financovaniu nádejných start-upov pridalo etablované firmy zo segmentu stredných a malých podnikov a vybrané realitné projekty. V januári a februári sa firma vo svojich kanceláriách v Prahe a Bratislave chystá otvoriť investičné kaviarne, v ktorých sa budú stretávať investori so zakladateľmi firiem, alebo sa v nich budú konať vzdelávacie prednášky.

Spoločnosť Crowdberry bola založená v roku 2015 a je prvou crowd-investingovou platformou pôsobiacou v Českej republike a na Slovensku. Ide o investičné trhovisko spájajúce inovatívne spoločnosti, ktoré už preukázali funkčnosť svojho obchodného modelu, so súkromnými investormi (Crowdberry crowd).

Crowd-investing je moderný a efektívny spôsob priameho investovania do dynamických spoločností. Ide o inovatívny doplnok k tradičnému bankovému financovaniu. Firmy môžu získať peniaze, a tým aj nových spoločníkov na rozšírenie svojho podnikania aj vo fáze, keď nemajú prístup k bankovému financovaniu. Na druhej strane investorom poskytuje možnosť zhodnotiť vložené financie a získať majetkový podiel v inovatívnych spoločnostiach.

TASR informovala spoločnosť Crowdberry.