Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Česko-slovenský holding rozširuje papierenskú výrobu v Slovinsku

Ilustračná snímka Foto: TASR - Dušan Hein

Firma je súčasťou investičného holdingu ECO-INVESTMENT, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy.

Bratislava 8. júna (TASR) - Česko-slovenský holding ECO-INVESTMENT rozširuje svoju výrobu v slovinskej Palome, v utorok tam odovzdali do výroby nový papierenský stroj. Ide o investíciu za vyše 41 miliónov eur, čo je objemovo najväčšou investíciou v slovinskom papierenskom priemysle za posledných 40 rokov.

"Investícia zvyšuje výrobnú kapacitu spoločnosti Paloma zo súčasných 65.000 ton na 90.000 ton hygienického papiera," podotkol holding. Investícia zahŕňa nový papierenský stroj, navíjačku a nové automatizované úložisko pre materské kotúče.

"Nový stroj vyrába papier široký 5,5 metra s rýchlosťou výroby až 2000 metrov za minútu, čo znamená, že denná výrobná kapacita stroja je 220 ton," vyčíslila spoločnosť. Stroj zároveň zaisťuje najnižšiu možnú spotrebu energie a navyše menej odpadových materiálov vďaka optimalizácii prevádzky.

Predseda predstavenstva spoločnosti Milan Fiľo zdôraznil, že nejde o poslednú investíciu v slovinskom meste Paloma. "Plánujeme ďalej rozširovať a modernizovať výrobu, pretože chceme pokračovať a obohatiť slávnu papierovú tradíciu v tomto regióne, ktorej symbolom je Paloma," podotkol.

Papierenská spoločnosť v Palome - SHP Group - je výrobcom hygienických papierových výrobkov v strednej a juhovýchodnej Európe s tržbami viac ako 200 miliónov eur, čo zahŕňa predaj výrobkov pod značkami Harmony a Paloma. Skupina zamestnáva viac ako 1800 ľudí.

Firma je súčasťou investičného holdingu ECO-INVESTMENT, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality.