Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Česká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2015

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh teraz prerokuje parlament a musí ho podpísať prezident.

Praha 22. septembra (TASR) - Česká vláda schválila návrh rozpočtu na budúci rok, podľa ktorého by mal schodok verejných financií dosiahnuť 100 miliárd korún (3,63 miliardy eur). Rozpočet počíta s vyššími investíciami aj s rastom platov vo verejnom sektore.

Informovali o tom dnes na svojich internetových portáloch denníky Mladá fronta Dnes (iDNES.cz) a E15 a tiež spravodajský internetový portál novinky.cz.

"Áno, vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2015. Ide o prorastový rozpočet, ktorý umožní realizáciu podstatnej časti vládneho programu," povedal iDNES.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Návrh bol schválený jednomyseľne, doplnila ministerka práce Michaela Marksová Tominová.

Rozpočtové príjmy Česka by podľa tohto návrhu mali dosiahnuť 1,119 bilióna Kč a výdavky 1,219 bilióna Kč. Rozpočet počíta okrem iného so znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky, knihy a detskú výživu na 10 %, zvýšením daňových zliav na druhé a ďalšie dieťa aj so zrušením poplatkov v zdravotníctve. V návrhu rozpočtu je zahrnuté aj zvýšenie dôchodkov a rast platov hasičov, učiteľov, policajtov a štátnych úradníkov.

Zvýšenie objemu prostriedkov na platy štátnych zamestnancov o 3,5 % bude platiť už od tohtoročného novembra, rozhodla vláda. Kabinet na toto zvýšenie vyčlení necelú miliardu z prostriedkov, ktoré štát tento rok ušetrí.

"Vzhľadom na to, že sa tohtoročný štátny rozpočet vyvíja veľmi uspokojivo a dosiahneme výrazne nižší deficit, než štát pôvodne plánoval, rozhodli sme sa zlepšiť odmeňovanie zamestnancov verejného sektora už v tomto roku. Ide o jedno z prorastových opatrení vlády, ktoré smeruje k podpore vyššej spotreby domácností," povedal novinkám premiér Bohuslav Sobotka.

Návrh teraz prerokuje parlament a musí ho podpísať prezident.