Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Muža, ktorý chválil zabitie českých vojakov v Afganistane, čaká súd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročný člen KSČM na Facebooku vyhlásil, že si vojaci svoju smrť ako žoldnieri zaslúžili.

Praha 22. mája (TASR) - Vyhlásenie Michala Kesudisa z Ostravy, ktorý vlani v júli na svojom facebookovom profile chválil smrť piatich českých vojakov v Afganistane, bude riešiť Obvodný súd pre Prahu 6. Tridsaťsedemročný člen KSČM na Facebooku vyhlásil, že si vojaci svoju smrť ako žoldnieri zaslúžili. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

O Kesudisových komentároch sa dozvedela polícia, ktorá ho podľa informácií denníka Právo začala vyšetrovať pre prejav sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd človeka a taktiež za schvaľovanie trestného činu.

K útoku samovražedného atentátnika, ktorý mal smrť českých vojakov na svedomí, sa prihlásilo hnutie Taliban, doplnil server iDNES.cz

Po udalosti Kesudis na Facebooku označil českých vojakov za okupantov a vyjadril vďačnosť afganským odbojárom za to, "že nás tých humusákov zbavili".

Polícia sa takisto zaoberala jeho výrokom, v ktorom vyhlásil: "Je to, samozrejme, veľký úspech, pretože českí žoldnieri patria popri amerických k tým úplne najsku******ším. To, čo sa im stalo, to si čertovsky zaslúžili. Dobre im tak."

Vyšetrovanie vyústilo do podania obžaloby, ktorú bude v júni riešiť Obvodný súd pre Prahu 6. Kesudisovi hrozí až trojročné väzenie.

Pri útoku samovražedného atentátnika vlani v júli pri afganskej základne Bagrám zahynuli štyria českí vojaci. Ďalší vojak o niekoľko dní neskôr podľahol vážnym zraneniam v Střešovickej nemocnici, kam ho z Afganistanu previezli, priblížil server iDNES.cz.