Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Českú firmu Hamé kúpili Nóri

Hamé Foto: Hamé

Hamé sa zaoberá výrobou trvanlivých a chladených potravín.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Nórska skupina Orkla úspešne dokončila proces prevzatia Hamé, popredného výrobcu potravín v Česku, na Slovensku a v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Orkla vďaka tejto akvizícii svoj obrat v strednej Európe zdvojnásobí. Informoval o tom PR manager Hamé Petr Kopáček.

Zmluvu o prevzatí Hamé podpísali 10. decembra minulého roku a 16. marca 2016 ju schválili všetky príslušné orgány pre hospodársku súťaž. Celá transakcia bola dokončená 31. marca 2016. Predávajúcou spoločnosťou je kapitálový holding Decapterus S.a.r.l. so sídlom v Luxembursku. Obe strany sa dohodli na cene 175 miliónov eur.

"Sme veľmi radi, že sa celý proces prevzatia Hamé podarilo úspešne uzavrieť. Vďaka tejto akvizícii sa Orkla stáva jedným z hlavných hráčov v oblasti rýchloobrátkového tovaru na perspektívnych trhoch v strednej Európe," povedal prezident a generálny riaditeľ Orkla Peter A. Ruzicka.

"To, že sa novým majiteľom Hamé stala skupina Orkla, je pre firmu Hamé a jej budúcnosť dobrá správa. Hamé sa teraz vo svojom ďalšom raste môže oprieť o veľkého a skúseného strategického vlastníka, ktorý bude dlhodobo podporovať posilňovanie a inovácie jeho produktových značiek a rozvoj firmy. Hamé zase vďaka svojej pozícii v regióne a potenciálu ďalšieho rastu pomôže Orkle posilniť na týchto trhoch a v daných kategóriách," zdôraznil generálny riaditeľ Hamé Martin Štrupl.

Hamé sa zaoberá výrobou trvanlivých a chladených potravín. Jej tradícia siaha až do dvadsiatych rokov minulého storočia. Vo svojom portfóliu má v súčasnosti 1700 rôznych druhov produktov. Hamé vyváža produkty do približne 40 krajín sveta. Tržby Hamé vzrástli vlani na viac než 220 miliónov eur. Približne 70 % jej tržieb pochádza z ČR a zo SR. Hamé má v súčasnosti asi 2400 zamestnancov a svoje produkty vyrába v desiatich závodoch.

Spoločnosť Orkla je dodávateľom značkového spotrebiteľského tovaru a koncepčných riešení v oblasti potravín a ingrediencií v pekárstve v Škandinávii, v Pobaltí, na vybraných trhoch strednej Európy a v Indii. Orkla je kótovaná na burze v nórskom Osle, kde sa nachádza aj jej centrála. V súčasnosti Orkla v strednej Európe vlastní firmu Vitana (Česká republika a Slovensko), Felix Austria (Rakúsko) a Orkla Foods Romania (Rumunsko). V roku 2015 mala skupina Orkla približne 14.670 zamestnancov a jej ročný obrat dosiahol 3,7 miliardy eur.