Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Český koncern EPH má záujem o elektráreň a teplárne v Poľsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzska spoločnosť plánuje predávať svoje aktíva v celku a transakcia by sa mala uskutočniť približne v polovici tohto roka.

Praha 14. januára (TASR) - Francúzsky energetický koncern EDF odštartoval výpredaj svojich poľských aktív. Ide o teplárne, ktoré zásobujú 15 % poľského trhu, a o veľkú uhoľnú elektráreň Rybnik. Najvážnejším záujemcom o majetok v hodnote vyše 12 miliárd Kč (444,1 milióna eur) je údajne český Energetický a průmyslový holding (EPH). Informoval o tom server E15.cz.

Francúzska spoločnosť plánuje podľa poľského denníka Puls Biznesu predávať svoje aktíva v celku a transakcia by sa mala uskutočniť približne v polovici tohto roka. "Česká energetická firma EPH je najpravdepodobnejším potenciálnym kupcom poľských aktív EDF," napísal Puls Biznesu. Česká firma sa k tomu ale odmietla vyjadriť. "EPH zásadne nekomentuje mediálne špekulácie, rovnako tak nehovoríme o akvizičných zámeroch," povedal pre server E15.cz hovorca EPH Daniel Častvaj.

EPH, ktorý v posledných dvoch rokoch nastúpil v Európe mohutnú expanziu, v Poľsku už ovláda čiernouhoľnú baňu PG Silesia. Tá sa nachádza na juhu krajiny v rovnakej oblasti ako uhoľná elektráreň Rybnik.

Elektráreň Rybnik postavili na začiatku 70. rokov minulého storočia. S kapacitou vyše 1770 megawattov patrí medzi najväčšie elektrárne v krajine. Na porovnanie, najväčšia česká uhoľná elektráreň Prunéřov II má inštalovaný výkon 1050 megawattov a Temelín vyše 2000 megawattov.

EPH, ktorého hlavnými akcionármi sú miliardári Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, preberá rozsiahle aktíva po celej Európe. Skúsenosti má aj s nákupmi od EDF. Koncom júna minulého roka holding od francúzskeho koncernu získal 95,6-% podiel v maďarských teplárňach Budapesti Erömü a v roku 2013 prevzal od Francúzov 49-% podiel v Stredoslovenskej energetike.

Zatiaľ ostatnou ohlásenou akvizíciou EPH je kúpa britskej uhoľnej elektrárne Lynemouth, ktorá by sa mala prestavať na biomasu. Predtým, ešte v decembri 2015, holding podpísal dohodu o kúpe zhruba dvojtretinového podielu talianskeho Enelu v podniku Slovenské elektrárne.