Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Český premiér B. Sobotka podporuje čo narýchlejšie prijatie eura

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico a vľavo premiér ČR Bohuslav Sobotka počas uvítania na summite krajín V4. Foto: TASR/Martin Baumann

Keďže v súčasnej vládnej koalícii neexistuje dohoda týkajúca sa vstupu do eurozóny, zrejme sa to nestane počas jej 4-ročného funkčného obdobia. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Praha 1. apríla (TASR) - Česko by profitovalo z čo najskoršieho prijatia eura, myslí si premiér Bohuslav Sobotka. Keďže v súčasnej vládnej koalícii neexistuje dohoda týkajúca sa vstupu do eurozóny, zrejme sa to nestane počas jej 4-ročného funkčného obdobia. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Vstup do menovej únie vytvorí pracovné miesta a priláka investície. Vláda mala urobiť všetko preto, aby pripravila krajinu na prijatie eura v roku 2020, povedal Sobotka v rozhovore pre Bloomberg. Ďalšou výhodou spoločnej meny je jej stabilita, zníženie transakčných poplatkov a vyhliadky na lepší rating.

"Existuje množstvo dôvodov pre stanovenie čo najbližšieho cieľového dátumu,"
uviedol Sobotka v odpovedi na otázky Bloombergu. "Potrebujeme investície, aby sa vytvorili pracovné miesta a investori sa pravidelne pýtajú, kedy začneme používať spoločnú menu."

Český premiér upozornil, že vláda musí pripraviť ekonomiku na prijatie eura, aby sa to stalo čo najschodnejším spôsobom. Toto je dôvod, prečo nie je vstup do eurozóny aktuálny teraz a nie odpor verejnosti, ktorá je podľa rok starého prieskumu proti prechodu na spoločnú menu.

"Myslím si, že názory verejnosti sa začnú výrazne meniť. Aj keď mnohí neváhajú a predstavujú euro ako strašiaka, pri bližšom pohľade hovoríme o bežnom a komfortnom nástroji na podporu sociálnej prosperity. Skúsenosť Slovenska s prijatím rovnako ako s fungovaním spoločnej meny môže byť pre nás príkladom,"
uviedol Sobotka.