Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Českých seniorov šmejdi klamú ďalej, nepomohol ani prísnejší zákon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z celkovo 321 kontrolovaných akcií bol nejaký problém v 244 prípadoch, teda v 76 % prípadov.


Praha 26. februára (TASR) - Usporiadatelia predvádzacích akcií v Česku opäť ukázali odolnosť voči všetkým pokusom, ktoré majú zamedziť nekalým praktikám a podvodom na dôchodcoch. Česká obchodná inšpekcia (ČOI) rozdala v minulom roku pokuty za takmer 30 miliónov Kč, pričom z vyše 320 kontrolovaných akcií bol problém vo viac než troch štvrtinách prípadov.

"Aj napriek tomu, že zákon o ochrane spotrebiteľov prešiel počas posledných dvoch rokov zmenami a jeho novela uložila organizátorom oznamovaciu povinnosť a zákaz prijímania peňazí do siedmich dní od konania predvádzacej akcie, v roku 2016 sa podiel kontrol so zisteniami znížil len o 5 %," povedal riaditeľ ČOI Mojmír Bezecný.

Z celkovo 321 kontrolovaných akcií bol nejaký problém v 244 prípadoch, teda v 76 % prípadov. Najčastejšie organizátori buď akciu nenahlásili vôbec, nahlásili ju neskoro, alebo o konaní akcie podali nepravdivé informácie. V 80 prípadoch použili nekalé obchodné praktiky a vo vyše 30 prípadoch nesplnili podmienku zákazu inkasovať peniaze sedem dní od uzatvorenia zmluvy. Práve od toho si inšpekcia v boji proti takzvaným šmejdom veľa sľubovala.

V minulom roku rozdala ČOI 151 pokút v celkovej čiastke takmer 29,7 milióna Kč (1,1 milióna eur). Ich vymožiteľnosť je však neistá. Množstvo firiem nekomunikuje a usporiadatelia ich "odpratávajú" na ťažko dostupné osoby.