Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Českým firmám chýbajú kvalifikovaní ľudia, prijali by aj utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nezamestnanosť v ČR dosiahla v decembri 6,2 %, čo bola druhá najnižšia hodnota v EÚ. Decembrová ponuka voľných pracovných miest bola najvyššia od roku 2008.


Praha 11. januára (TASR) - České podniky zápasia s nedostatkom zamestnancov, chýbajú im najmä pracovníci na kvalifikovaných technických pozíciách. Firmy by preto privítali pracovníkov zo zahraničia, a to aj z radov utečencov. Problémom ale u nich je jazyková bariéra. Informoval o tom server iDNES.cz.

Nezamestnanosť v ČR dosiahla v decembri 6,2 %, čo bola druhá najnižšia hodnota v EÚ. Decembrová ponuka voľných pracovných miest bola najvyššia od roku 2008.

Výrobní pracovníci chýbajú potravinárskemu a chemickému koncernu Agrofert, ktorý patrí českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi. Podľa hovorcu Agrofertu Karla Hanzelku chýbajú absolventi učilíšť a škôl. "Chýbajú nám napríklad chemici, agronómovia či mäsiari," povedal. V menej kvalifikovaných profesiách firma nahrádza českých zamestnancov pracovníkmi zo zahraničia.

Aj v spoločnosti ČEZ sa potvrdzujú problémy s hľadaním vhodných kandidátov na pozície technického charakteru a aj stavebná skupina Eurovia CZ stále eviduje nedostatok pracovníkov na technických pozíciách. Veľký dopyt po nových zamestnancoch hlásia aj bezpečnostné agentúry. Hľadajú aj medzi cudzincami. "Najčastejšie zamestnávame Slovákov, medzi naše základné požiadavky totiž patrí jazyková vybavenosť. Okrem stálych pracovníkov hľadáme aj brigádnikov, upozornil Jan Peroutka z bezpečnostnej agentúry Securitas.

V tejto situácii by mnohé firmy privítali zahraničných pracovníkov. "Určite by nám to pomohlo. Samozrejme, musia mať zodpovedajúce vzdelanie, otázkou je jazyková bariéra," povedala vedúca personálneho oddelenia pardubickej chemičky Synthesia Lucie Bulušková. V súčasnosti firma zamestnáva pracovníkov napríklad zo Slovenska a z Poľska.

Cudzincov zamestnáva aj výrobca elektrospotrebičov Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicou, zatiaľ najmä z Poľska. "Snažíme sa lobovať u politikov za zjednodušenie príchodu pracovníkov z Ukrajiny, ale vôbec sa to nehýbe. Systém je tam skorumpovaný, na Ukrajine nie je možné sa do neho prihlásiť," povedal riaditeľ firmy Kvido Štěpánek.

Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pociťuje aj Škoda Auto. Momentálne sa zameriava na intenzívny nábor v Kvasinách na Rychnovsku, kde hľadá hlavne automechanikov, karosárov či operátorov výroby. V Škode Auto pracuje približne 2000 zahraničných pracovníkov, ktorí pochádzajú z viac než 40 krajín sveta.

Oceliarska spoločnosť ArcelorMittal Ostrava už minulý rok musela prvýkrát siahnuť do zahraničia, keď potrebovala špecialistov z oblasti IT. "Brali sme Ukrajincov. Tento rok bude situácia pravdepodobne obdobná, opäť asi budeme musieť vyhľadávať IT špecialistov v zahraničí. Keby medzi utečencami boli ľudia, ktorí by vyhovovali požiadavkám na vysoko kvalifikovaných špecialistov, firma by ich brala," povedala hovorkyňa firmy Barbora Černá Dvořáková.

Třineckým železiarňam najviac chýbajú zlievači a obrábači kovov. "U cudzincov sa nám osvedčil nábor z Poľska a zo Slovenska, kde takú rolu nehrá jazyková bariéra, ktorá by mohla byť rizikovým faktorom z hľadiska bezpečnosti práce vo firme nášho typu," uviedla hovorkyňa firmy Petra Jurásková. Kvôli špecifickým požiadavkám pre prácu v hutníckej firme, kvalifikácii aj jazykovej bariére si podľa nej momentálne podnik zamestnávanie utečencov nevie predstaviť.