Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Cestná daň bude po novom príjmom štátu, odsúhlasili poslanci

Ilustračnéo foto: TASR/AP

Predseda komisie na pôde Európskeho parlamentu oznámil plán, ktorý predpokladá mobilizáciu 315 miliárd eur pre investície venované oživeniu rastu a vytváraniu pracovných miest.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Cestná daň bude po novom príjmom štátu, a nie kraja. O úprave sadzieb v budúcnosti bude rozhodovať vláda formou nariadenia vlády SR.

Samosprávam budú príjmy kompenzované úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorú dnes definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Na rokovanie parlamentu predložilo právnu normu Ministerstvo financií (MF) SR. Ako uviedlo, nastavenie dane má po novom viac zohľadňovať požiadavky podnikateľov v oblasti dopravy. Nová právna úprava sa bude naďalej dotýkať len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Návrh zákona hovorí o zľavách vo výške 25 %, 20 % a 15 %. Zároveň sa má táto daň u 13-ročných a starších áut zvyšovať, a to o 10 % a 20 %.

Pri zdaňovaní sa budú viac zohľadňovať aj ekologickejšie vozidlá, pričom sadzby dane a úľavy najmä pre ekologické vozidlá sú uvedené priamo v zákone. MF tiež navrhlo rozšíriť okruh zákonných oslobodení od dane, ktoré nebudú závisieť od rozhodnutia vyšších územných celkov (VÚC). Ide napríklad o zákonné oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.

Podľa súčasnej platnej úpravy je daň z motorových vozidiel príjmom VÚC, ktoré môžu túto daň zaviesť a rozhodujú aj o sadzbách, oslobodeniach alebo zníženiach dane.