Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Najväčší záujem o cestovanie zadarmo mali študenti

Na snímke nástupište na železničnej stanici v Košiciach 17. novembra 2014. Foto: TASR/František Iván

Počas prvého týždňa vydali železnice viac ako 316.000 nulových lístkov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Počas prvého týždňa bezplatnej dopravy vydala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) viac ako 316.000 nulových lístkov na vlaky.

Ide o predaj od pondelka 17. novembra do nedele 23. novembra.

"Lístky pre cestujúcich na bezplatnú prepravu predstavovali 43 % z celkovo predaných lístkov," vyčíslila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Najväčší záujem o cestovanie zadarmo mali pritom študenti, z celkového počtu nulových lístkov tvorili študentské 64 %. Dôchodcovských lístkov vrátane invalidných a iných dôchodcov bolo 31 % a cestovné doklady pre deti do 15 rokov predstavovali niečo vyše 5 %.

Do nedele (23. 11.) sa do systému bezplatnej dopravy zaregistrovalo 248.000 ľudí. "Z toho je takmer tisícka občanov inej krajiny ako zo Slovenska," dodala Morháčová. ZSSK tiež zaznamenala, že oproti situácii spred 17. novembra sa počet lístkov denne vystavovaných pre dôchodcov zdvojnásobil. Počet lístkov vystavených pre študentov zároveň narástol približne o polovicu. "Tieto počty bude možné presnejšie vyhodnotiť až s dlhším časovým odstupom, pretože dochádza k zásadným presunom v dopravnom správaní a najmä k zmenám v nakupovaní jednotlivých druhov lístkov," opísala Morháčová.



Podľa situácie z prvého týždňa však železničiari konštatujú, že sa citeľne zvýšil záujem o študentské časové lístky - mesačníky. "Z celkového počtu lístkov kúpených žiakmi a študentmi dosahovali mesačníky na bezplatnú prepravu 22.000 kusov," spresnila Morháčová. Tieto lístky sa kupujú jednorazovo a do školy umožňujú cestovať každodenne celý mesiac. Pred spustením bezplatnej prepravy na takýto týždenník či mesačník cestovalo priemerne týždenne okolo deväť až 10.000 školákov.