Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Najstaršia cestovná kancelária na svete Thomas Cook prepustí 2500 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cestovná kancelária má v Británii a Írsku celkovo 15.500 zamestnancov.

Londýn 6. marca (TASR) - Cestovná kancelária Thomas Cook chce v rámci reštrukturalizácie zrušiť v Británii 2500 pracovných miest a zatvoriť 195 z celkového počtu 1069 predajných miest, aby sa dostala z červených čísiel. Informovali o tom agentúra Reuters a britský portál BBC.

Spoločnosť Thomas Cook je najstaršia cestovná kancelária na svete. Jej korene siahajú až 172 rokov do minulosti, ale už dva roky zápasí s poklesom predaja. Cestovná kancelária zamestnáva v Británii a Írsku celkovo 15.500 ľudí. Väčšinu pracovných miest plánuje zrušiť v administratíve a v sieti pobočiek, ktoré predávajú zájazdy klientom.

"Aj po týchto zmenách budeme mať naďalej najväčšiu sieť predajných miest v Británii," uvádza sa vo vyhlásení Thomas Cook.

V predchádzajúcom obchodnom roku, ktorý sa skončil 30. septembra 2012, vykázala spoločnosť stratu pred zdanením vo výške 485,3 milióna libier (564,43 milióna eur).

Cestovné kancelárie aj letecké spoločnosti v Európe zaznamenali v uplynulých rokoch úbytok počtu klientov. Na vine je dlhová kríza, ktorá núti ľudí šetriť, a tiež zdraženie pohonných látok, ako aj sociálne nepokoje v obľúbených destináciách britských turistov - v Egypte, Tunisku, Maroku a Grécku.