Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Cetelem sa zmení na banku, odborníci hodnotia dôvody

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Od 1. septembra minulého roka nemôžu na Slovensku podnikať tie nebankové subjekty, ktoré nezískali od NBS licenciu.

Bratislava 17. mája (TASR) – Pôžičková firma Cetelem by už čoskoro mala na Slovensku podnikať ako pobočka zahraničnej banky. Zmení sa na BNP Paribas. Podľa analytikov za zmenou nie je sprísnenie legislatívy voči nebankovým subjektom, ktoré musia mať na podnikanie licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

Od 1. septembra minulého roka nemôžu na Slovensku podnikať tie nebankové subjekty, ktoré nezískali od NBS licenciu. Cetelem medzi ne nepatrí, licenciu spoločnosť získala. "Rozhodnutie súvisiace s transformáciou na banku bolo prijaté skôr, ako prišli legislatívne zmeny. Reagovali sme na požiadavky našich klientov. Ako špecialista na spotrebiteľský úver plánujeme stavať na našich skúsenostiach a rozšíriť ponuku o bankové produkty a služby," priblížila pre TASR hovorkyňa spoločnosti Andrea Trebuľová.

Za prechodom na pobočku zahraničnej banky ani odborníci nevidia prijatie tejto legislatívy. "Dôvody sú skôr v európskej legislatíve, keď sa finančným inštitúciám oplatí v jednotlivých krajinách fungovať prostredníctvom pobočiek," myslí si odborník portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Rovnaký názor má aj odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík. "Cetelem sa mení na banku v celom regióne, nielen na Slovensku. Okrem toho väčšina opatrení, ktoré boli prijaté, platí rovnako pre banky, ako aj pre nebankové spoločnosti, takže by sa im takto nevyhli," tvrdí Ovčarík.

Zároveň sú obaja presvedčení, že spoločnosť bude na trhu pôsobiť dôveryhodnejšie. "Bude mať podstatne viac povinností a bude pod väčšou kontrolou NBS ako doteraz. Okrem toho bude mať napríklad spoločnosť aj jednoduchší prístup k vlastným zdrojom," priblížil Ovčarík.

Medzi bankami však bude musieť preraziť so zaujímavou ponukou produktov. "Svojimi produktmi nebola od bánk ďaleko, dokonca jej kreditná karta či spotrebný úver boli pre klientov výhodnejšie než produkty niektorých bánk. Z tohto pohľadu bol posun k bankovej licencii iba prirodzeným vývojom," skonštatoval Škriniar s tým, že bude musieť priniesť lepšiu ponuku než iné banky. "Na trhu je totiž už niekoľko bánk, ktoré sa dajú vnímať ako alternatíva k tradičným kamenným bankám," tvrdí Škriniar.

Spoločnosť Cetelem svojich klientov postupne o cezhraničnom zlúčení so svojou materskou francúzskou bankovou skupinou BNP Paribas informuje od začiatku mája tohto roka. "Pre klientov sa nič nemení, všetky dokumenty zostávajú platné aj po dátume cezhraničného zlúčenia a nebude potrebne ich opätovne podpisovať. Nezmení sa ani spôsob a podmienky splácania úveru," uviedla Trebuľová.

Zároveň avizovala, že finančná inštitúcia plánuje rozšírenie portfólia produktov postupne. "Máme pre klientov pripravené zaujímavé a výhodné produkty," dodala Trebuľová.