Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

ČEZ prišiel v Albánsku o licenciu na distribúciu elektriny

Na snímke kancelárie spoločnosti CEZ Shpërndarje v Tirane Foto: TASR/AP

Česká energetická spoločnosť ČEZ podá proti rozhodnutiu žalobu a zároveň podnikne kroky na začatie medzinárodnej arbitráže.

Praha 21. januára (TASR) - Albánsky regulačný úrad odobral spoločnosti ČEZ licenciu na distribúciu elektriny. Dôvodom je údajne to, že spoločnosť ČEZ nezabezpečila dovoz elektriny a zanedbávala investície do rozvodnej siete. Spoločnosť rozhodnutie albánskeho úradu odmieta. Informoval o tom Český rozhlas.

ČEZ podľa hovorkyne firmy Barbory Půlpánovej podá proti rozhodnutiu žalobu a zároveň podnikne kroky na začatie medzinárodnej arbitráže. "Môžem potvrdiť, že albánsky regulátor dnes rozhodol o odobratí licencie distribučnej spoločnosti. Zároveň určil administrátora, ktorý by mal pod jeho dohľadom prevziať správu spoločnosti, čo de facto znamená vyvlastnenie," povedala Půlpánová.

ČEZ vstúpil na albánsky trh v roku 2009. Minulý rok sa ale dostal do problémov, keď štátny regulačný úrad takmer dvojnásobne zvýšil tarify, ktoré distribučná firma CEZ Shpërndarje platí za elektrinu štátnej elektrárenskej spoločnosti. Úrad pritom ale distribučnej firme nepovolil premietnuť toto zdraženie do cien pre odberateľov.

Albánske podniky navyše často za odber elektriny neplatia. V novembri preto CEZ Shpërndarje odpojila od siete štátne vodárne, ktoré jej dlhovali za elektrinu v prepočte takmer 1 miliardu Kč (39,02 milióna eur). Súd v Tirane ale spoločnosti prikázal, aby vodárne opäť pripojila.

Albánske úrady, naopak, obviňujú ČEZ z neplnenia záväzkov. V decembri minulého roka albánska vláda firmu obvinila, že jej dlhuje takmer 1 miliardu USD (750,58 milióna eur) v dôsledku škôd, ktoré česká spoločnosť Albánsku údajne spôsobila.

ČEZ už pred časom oznámil, že svoju albánsku divíziu, v ktorej vlastní 76-% podiel, chce predať. Albánsko odpovedalo, že sa postará, aby sa to nepodarilo. Podľa Půlpánovej však firma na predaji stále pracuje a prípadní záujemcovia môžu svoje ponuky podávať v priebehu januára.