Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cez EKS sa dá nakupovať aj nadlimitne, má to priniesť ďalšie úspory

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica, podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (na snímke) a poradkyne ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiany Behrovej k prvým výsledkom testovacej prevádzky štátneho e-bay systému (elektronického kontraktačného systému). Foto: TASR/Michal Svítok

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla 2014. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára 2015.

Bratislava 11. januára (TASR) - Novinkou v rámci Elektronického kontraktačného systému (EKS), podporovanou novými európskymi smernicami aj slovenskou legislatívou, je Dynamický nákupný systém. Určený je na nadlimitné verejné obstarávanie a od konca minulého roka funguje v pilotnej prevádzke.

Poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová predpokladá, že aj keď vysoká priemerná miera úspor na Elektronickom trhovisku, momentálne presahujúca 15 %, bude postupne klesať, vďaka nadlimitným nákupom celková usporená suma vzrastie.

"Úspory v absolútnej hodnote budú ešte stúpať, pretože sa začne obchodovať v nadlimitných obchodoch. Tam aj jeden obchod môže dosiahnuť ďaleko vyššiu úsporu, ako tie drobné obchody, ktoré sa dejú v podlimitných zákazkách," vysvetlila Behrová v diskusnej relácii na TABLET.TV.

Koncom minulého roka už cez tento nový systém ministerstvo vnútra ako centrálny obstarávateľ vyhlásilo napríklad nadlimitnú zákazku na kancelársky papier v objeme 4 milióny eur. Čoskoro sa má uzavrieť prvá, kvalifikačná fáza súťaže.

Rámcové dohody na nákup veľkého objemu tovarov či služieb pre štát tu boli aj doteraz, fungovanie nadlimitných nákupov po novom je však iné. "Dynamický nákupný systém je odlišný od papierových rámcových dohôd tým, že aj počas ich trvania môžu dodávatelia pristúpiť do tohto systému. Je to otvorený, nie uzavretý systém, kvalifikácia sa dá realizovať počas celého procesu," priblížila Behrová.

Tento systém bude podľa nej veľmi vhodný na veľké prevádzkové nákupy verejných obstarávateľov. "Verím tomu, že sa bude využívať na dopravné prostriedky či v zdravotníctve na rôzne spotrebné materiály. Myslím si, že aj stavebné práce bude vhodné nakontrahovať týmto spôsobom, množstvo rekonštrukčných, údržbových prác," doplnila.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla 2014. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára 2015. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur, a dosahuje najviac 135.000 eur v prípade štátu, respektíve 209.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.225.000 eur. Nadlimitné nákupy sa týkajú obchodov nad týmito sumami.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.