Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ČEZ rokuje s Enelom o kúpe jeho podielu v Slovenských elektrárňach

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Snahu vlády SR posilniť si svoj vplyv v Slovenských elektrárňach (SE) možno vnímať ako prirodzený krok. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Rím/Bratislava 25. augusta (TASR) - Český elektrárenský koncern ČEZ má záujem o 66-% podiel v Slovenských elektrárňach (SE), ktorý predáva taliansky Enel. Informovala o tom agentúra APA.

ČEZ už Enelu predložil svoje zámery, tvrdí milánsky ekonomický denník Sole 24 Ore. Oficiálnu ponuku by mal český koncern podať v najbližších dňoch.

Rokovania s Enelom potvrdil aj člen predstavenstva spoločnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Talianske médiá v uplynulých týždňoch informovali aj o záujme ruského koncernu Rosatom a čínskeho gigantu CNNC o podiel v Slovenských elektrárňach.

Enel získal podiel v SE v roku 2005 za 840 miliónov eur. Teraz sa ho snaží predať rovnako ako svoje rumunské aktíva, aby znížil vlastný dlh. Taliansky koncern je totiž najzadlženejšou európskou elektrárenskou spoločnosťou s celkovým dlhom asi 40 miliárd eur. Predaje aktív by mali Enelu pomôcť znížiť dlh o 4,4 miliardy eur.


ANALYTIK: Snahu vlády posilniť si v SE vplyv možno vnímať ako prirodzený krok
Snahu vlády SR posilniť si svoj vplyv v Slovenských elektrárňach (SE) možno vnímať ako prirodzený krok. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v súvislosti s medializovanými správami o úsilí štátu posilniť si svoje pozície pri avizovanom predaji 66-% balíka akcií SE talianskym Enelom.

Hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová v stanovisku pre TASR 21. augusta uviedla, že v prípade odpredaja akcií SE ich väčšinovým vlastníkom firmou Enel využije Slovensko túto príležitosť na posilnenie svojho postavenia v uvedenej strategickej spoločnosti. "Podobne, ako to bolo v prípade SPP, chceme vyrokovať pre štát - ako menšinového akcionára - omnoho výhodnejšie podmienky, aké boli v pôvodnej privatizačnej zmluve. Čakáme na vývoj situácie, potenciálne odkúpenie podielu štátom je len krajnou možnosťou v prípade, že by to bolo pre štát výhodné," poznamenala.

"SE sú na predaj a vláda si takpovediac brúsi zuby na posilnenie vplyvu štátu v tomto strategickom podniku našej energetiky. Tento krok možno vnímať ako prirodzený, keďže nový akcionár bude mať určite záujem vytvoriť si a udržiavať so slovenskou vládou dobré vzťahy, čo skutočne môže viesť k otvoreniu akcionárskej zmluvy. Otázne je, čo takýto krok v skutočnosti prinesie," spresnil Badida.

Snáď najväčším nedostatkom, ktorý verejnosť vníma voči vedeniu SE, je podľa neho predlžovanie a predražovanie dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne (JE) Mochovce. "Doteraz neboli ich dôvody jasne vysvetlené a míľniky dostavby oznámené tak, aby sa dali verejne skontrolovať. Navyše, niekedy sa z vyjadrení našich politikov zdá, že za všetko môže len taliansky Enel. Avšak v predstavenstve SE, ktoré nesie zodpovednosť i za dostavbu Mochoviec, sedia aj zástupcovia Fondu národného majetku, čiže štátu," podčiarkol Badida.

"Všetci, tak slovenskí, ako aj talianski členovia predstavenstva, sú do jedného povinní vykonávať svoju pôsobnosť s náležitou starostlivosťou a v záujme celej spoločnosti, nie len niektorého akcionára. Ak teda nie sú dodržané rozpočet a termíny dostavby JE Mochovce, zodpovednosť znáša celé predstavenstvo, bez rozdielu zafarbenia trička," zdôraznil.

Doteraz však nebol podľa neho nikto z vedenia SE obvinený z porušenia svojich povinností alebo uprednostňovania záujmov jedného akcionára pred druhým. "Takže asi je všetko v poriadku. A tento stav pravdepodobne nezmení ani prípadné posilnenie vplyvu štátu v spoločnosti," dodal Badida.