Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šéf ČEZ plánuje akvizície, ale nevie, či by kúpa SE bol dobrý obchod

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Daniela Beneša záleží tak na cene, ako aj na zárukách zo strany slovenskej vlády, pričom, ako dodal, na zárukách skoro viac než na cene.

Praha 30. septembra (TASR) - Česká energetická spoločnosť ČEZ bude prepúšťať a škrtať, zároveň ale chce nakupovať. Generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Beneš v rozhovore pre Hospodářské noviny načrtol stratégiu, ktorou by sa ČEZ mal v ďalších rokoch vydať, pričom sa diskutuje aj o akvizícii Slovenských elektrární.

Podľa šéfa ČEZ-u firma potrebuje rásť, no plánuje ísť do akvizícií len na domácom trhu a v najbližšom okolí, teda na Slovensku a v Poľsku. Prostriedky na akvizície má dostatočné, no Beneš zatiaľ nevedel povedať, či pôjdu na kúpu Slovenských elektrární. Ako uviedol, nevie, či by to bol dobrý obchod. Podľa neho záleží ako na cene, tak na zárukách zo strany slovenskej vlády, pričom, ako dodal, na zárukách skoro viac než na cene. "Riziká majú pravdepodobne vyššiu hodnotu, než je celá hodnota firmy," uviedol šéf ČEZ-u.

Na otázku HN, či pre rozostavanú jadrovú elektráreň Mochovce by cena elektrární mohla byť až záporná, odpovedal súhlasne. "Áno, ak nezabezpečíte riziká, tak je to možné. Slovenské elektrárne nie sú v ideálnom stave. Hlavným rizikom je najmä cena a dátum dostavby Mochoviec 3 a 4," povedal Beneš.

Na druhej strane vidí aj pozitíva, napríklad rovnaké jadrové bloky. Navyše, sústavy sa dajú prepojiť aj z hľadiska riadenia. "Takže po dostavbe Mochoviec sa zvýši stabilita celej československej siete. Vodná kaskáda na rieke Váh je veľmi významná v otázke podporných služieb," povedal šéf ČEZ-u.

Na otázku HN, aký veľký má ČEZ o Slovenské elektrárne záujem, priamo neodpovedal, no opäť dodal, že elektrárne nie sú v ideálnom stave a nie je to jednoduchá transakcia. "Enel ich predáva s cieľom znížiť svoje zadlženie. Predaj by mu tiež vyriešil dostavbu Mochoviec, kam bude potrebné doliať ďalšie peniaze. Takže len tak kúpiť akcie Enelu nie je ideálna cesta a nepovažujem ju pre ČEZ za pravdepodobnú. Musíme sa pobaviť o tom, kto ponesie ďalšie riziko," dodal Daniel Beneš.