Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Cez systém EESSI si cezhraniční klienti vybavia potvrdenia rýchlejšie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Sociálna poisťovňa (SP) rozširuje svoje portfólio činností v elektronickej podobe.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) rozširuje svoje portfólio činností v elektronickej podobe. Uplynulý mesiac prešla na výkon všetkých elektronických cezhraničných procesov prostredníctvom Elektronickej výmeny informácií sociálneho zabezpečenia (EESSI). V stredu o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

Prostredníctvom EESSI môžu SP a ďalšie rezorty pre klientov vybaviť rýchlejšie takmer 170.000 dokumentov mesačne. Cez systém EESSI prechádzajú všetky štandardizované elektronické dokumenty (SED), ktoré zasielajú inštitúcie všetkých 27 členských štátov Európskej únie. Výmena údajov medzi členskými štátmi prebieha prostredníctvom zabezpečenej siete STESTA. Prístupovým bodom v rámci Slovenskej republiky je SP.

"Pomocou EESSI 1545 zamestnancov Sociálnej poisťovne a silových rezortov spracovalo v júli 2023 približne 127.000 štruktúrovaných elektronických dokumentov," priblížil Kontúr.

Elektronizácia sociálneho zabezpečenia umožňuje rýchlejšie vydávanie potvrdení o poistení pre klientov, ktorí dočasne pracujú v zahraničí a nechcú sa prepoistiť do štátu výkonu práce. Taktiež zjednodušuje postup pri žiadostiach o dôchodok pre občanov, ktorí pracovali vo viacerých krajinách. Nároky na čiastkové dôchodky sa budú posudzovať na základe jednej žiadosti v mieste bydliska.

"Ak poistenec pracoval vo viacerých štátoch, má právo, aby sa mu pri posudzovaní nároku na nemocenské, úrazové a dôchodkové dávky či dávku v nezamestnanosti prihliadlo na obdobie poistenia vo všetkých týchto štátoch, pričom toto obdobie nemusí dokladovať, ale každý dotknutý štát tieto údaje dostane do systému naraz elektronickou formou," uviedol Kontúr.

Podobne sa nemusí dokladovať ani obdobie starostlivosti o dieťa či nezamestnanosti, ak je v systéme aspoň jedného z dotknutých členských štátov EÚ. Približne v 55.000 prípadoch mesačne tak podľa Kontúra došlo k skráteniu času čakania klientov na potvrdenie o poistení.

Systém EESSI používajú v súčasnosti všetky vecné útvary ústredia Sociálnej poisťovne a jej 36 pobočiek, ďalej Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Slovenská informačná služba, Národný bezpečnostný úrad, Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia, Finančné riaditeľstvo SR a Ministerstvo vnútra SR. Povinnosť systému EESSI vyplýva z európskej legislatívy.