Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pološtátny ČEZ má záujem o nákup nemeckých veterných parkov

Veterné turbíny, ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Firma sa chce zamerať nielen na veterné elektrárne, ktoré sú už v prevádzke, ale aj na tie, ktoré sú ešte len vo fáze projektu.

Praha 5. januára (TASR) - Po neslávnom "balkánskom dobrodružstve" nadobúda zahraničná expanzia spoločnosti ČEZ znovu na sile. Informuje o tom portál iDNES. Odlišuje sa však zameraním a svetovou stranou. Namiesto tradičnej energetiky teraz zaujímajú ČEZ zelené zdroje a namiesto Balkánu sa orientuje na Nemecko.

Pološtátna spoločnosť ČEZ poverila nemeckého správcu aktív Aquila Capital, aby jej vyhľadal možné investície do veterných elektrární. Podľa šéfa jej zahraničnej divízie Tomáša Pleskáča má spoločnosť záujem o zdroje s kapacitou až 120 megawattov (MW). To je o niečo menej, než je inštalovaný výkon všetkých českých veterných elektrární. "Už máme prvú ponuku na projekt s inštalovaným výkonom 30 MW, ktorú budeme analyzovať," uviedol Pleskáč.

Firma sa chce zamerať nielen na veterné elektrárne, ktoré sú už v prevádzke, ale aj na tie, ktoré sú ešte len vo fáze projektu. ČEZ nezáleží ani na tom, či sa nachádzajú na pevnine alebo v mori. Podmienkou je však schválená podpora. Objem investícií v päťročnom období sa môže pohybovať v stovkách miliónov eur.

Spolkový zväz energetického a vodného hospodárstva (BDEW) pred Vianocami potvrdil pôvodné odhady, podľa ktorých z obnoviteľných zdrojov pochádza už takmer tretina elektriny v Nemecku. Rozvoj solárnych elektrární a bioplynových staníc sa však spomalil. Takmer celý rast smeruje k vetru.

Veterné parky na pevnine vyrobili vlani 12 % elektriny. K tomu treba ešte pripočítať 1,3 %, ktoré dodali veterné generátory na mori. Tie sú však drahšie, a preto menej výhodné. Veterné farmy sa tak dostali do tesného závesu za jadrové elektrárne, ktoré vyrábajú v krajine 14 % elektrickej energie. Zároveň však medzi obyvateľmi stúpa odpor proti ďalšej výstavbe veterných parkov na pevnine. Namietajú, že "lesy" stožiarov radikálne menia charakter krajiny.

Aquila Capital patrí medzi popredných správcov aktív do obnoviteľných zdrojov a decentralizovanej energetiky v Nemecku. Skupina spravuje portfólio v hodnote 8 miliárd eur. Zameriava sa aj na investície do pôdy, lesníctva a na nehnuteľnosti. Spoločnosť založili v roku 2001 Roman Rosslenbroich a atómový fyzik Dieter Rentsch.