Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ch. Lagardeová: Nemecko by malo zvýšiť investície do ekonomiky

Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP

Nadmerný nemecký prebytok je potrebné vybalansovať, skonštatovala šéfka MMF, podľa ktorej existuje veľa spôsobov, ako to dosiahnuť.

Berlín 10. apríla (TASR) - Nemecko by malo zvýšiť investície aj do vzdelávania a širokopásmového internetu, nielen do veľkých projektov rozvoja infraštruktúry, ako sú mosty a cesty. To je spôsob, ako znížiť prebytok bežného účtu platobnej bilancie najväčšej európskej ekonomiky. Vyhlásila to dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Nadmerný nemecký prebytok je potrebné vybalansovať, skonštatovala šéfka MMF, podľa ktorej existuje veľa spôsobov, ako to dosiahnuť. Odporúča nemeckým politikom zvýšiť investície do ekonomiky.

Lagardeová, prezident Svetovej banky Jim Yong Kim a generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo dnes predstavili spoločnú správu o svetovom obchode. Všetci traja sa dnes popoludní stretnú aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne.

Šéfka MMF v súvislosti s globálnym obchodom uviedla, že sa vyskytli určité rušivé momenty, aj keď je obchod jedným z hlavných zdrojov rastu svetovej ekonomiky. Zdôraznila, že je potrebné podporovať medzinárodnú obchodnú výmenu a zároveň zaviesť reformy, ktoré by odstránili negatívne vplyvy.

Všetky tri svetové organizácie v spoločnej správe ďalej konštatujú, že štáty nerobia dosť pre to, aby pomohli robotníkom a komunitám, čo medzinárodný obchod poškodzuje.

Zhodli sa na tom, že voľný obchod má veľa výhod a otvorený trh zvyšuje konkurenciu. To pomáha chudobným krajinám zredukovať biedu, bohatým stlačiť ceny a štátom zvýšiť efektivitu. Ale nedávne výskumy tiež odhalili, že tí, ktorí prehrali v globálnom konkurenčnom boji, dostali tvrdšiu ranu a spamätávajú sa z nej dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Organizácie preto vyzývajú vlády, aby uľahčili ľuďom zmenu kvalifikácie, alebo sťahovanie za voľnými pracovnými miestami.